Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oskvrnuta pravoslavna crkva u Koprivnici

Nepoznati vandali su u noći 20. siječnja provalili u pravoslavnu crkvu Svete Trojice u središtu Koprivnice i oskvrnuli njezine vrijednosti, a tim je povodom u Koprivnicu idućeg dana stigao predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća i saborski zastup-nik Milorad Pupovac, piše Hina.
Kako se navodi, koprivničko-križevačka Policijska uprava priopćila je da ništa nije ukradeno. Provalnici su srušili cvijeće, drveno postolje i svijećnjake, u sakristiji su prevrnuli stalak sa svetom knjigom, a rasipali su i tamjan i ugljen za kadilicu, rekao je voditelj Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave Vitomir Kralj. 
»U neko doba noći, očito grupa počinitelja, provalila je kroz sjeverna vrata u crkvu Svete Trojice i oskvrnula unutrašnjost razbacujući predmete i rušeći relikvije s oltara, uključujući i molitvenu knjigu, koja je među najvrjednijim predmetima. Pri tome je lakše oštećena«, rekao je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac te podsjetio na još dva događaja.
»U Kozicama kod Slatine, dvije večeri prije, na pravoslavnom groblju porušena je polovica nadgrobnih spomenika, njih 15.  Prije toga imali smo slučaj s postavljanjem eksplozivne naprave u Voćinu. Nakon svih događaja i posljednjeg u Koprivnici, smatramo da je nužno obavijestiti i senzibilizirati javnost kako bi i ona donijela sud, a ne samo policija«, rekao je.
    »Ne znam što bi mogao biti razlog vandalizma u Koprivnici jer je stanje međuetničkih odnosa u Koprivničko-križevačkoj županiji dobro, što potvrđuju i predstavnici ovdašnje srpske zajednice. Moguće je da se dogodio splet slučajnosti, no, u svakom slučaju, treba ga spomenuti i osuditi«, istaknuo je Milorad Pupovac. 
HINA
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika