Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šansa za kulturno-gospodarsko predstavljanje

Hrvati iz Vojvodine imaju priliku predstaviti svoju kulturu i gospodarstvo na jednom od najljepših, najuređenijih i najfrekventnijih javnih prostora u glavnom gradu Republike Hrvatske. Naime, kako kaže predstavnik Autobusnog kolodvora Grada Zagreba Željko Vranjković, ova podružnica Gradskog komunalnog gospodarstva već dvije godine vodi projekt pod nazivom »Kulturno-gospodarsko predstavljanje hrvatskih županija« a od ove godine žele proširiti predstavljanje i na sve one regije gdje žive zajednice Hrvata. 
REPREZENTATIVAN PROSTOR: »Za sada radimo samo predstavljanje županija u Hrvatskoj a želja nam je i cilj da se to proširi i na sve ostale regije gdje žive zajednice Hrvata kao što su to Hrvati u Vojvodini, Hrvati u Bosni i Hercegovini, gradišćanski Hrvati itd. Radi se o kulturno-gospodarskom predstavljanju u našem izložbenom prostoru koji je prostran, zatvoreni i grijani prostor, koji radi 24 sata dnevno i mislim da smo jedan od najuređenijih javnih prostora u Zagrebu. Osim toga kroz njega u prosjeku dnevno prođe od 10 do 15 tisuća ljudi, što znači, ako predstavljanje traje dva mjeseca, da svaku izložbu vidi i do tri stotine tisuća ljudi. Izložbeni eksponati, od narodnih nošnji običaja, folklora, kulture pa do gospodarstva, smještaju se u staklene vitrine ali pojedini izlošci mogu biti i van vitrina pa je tako Osječko-baranjska županija, koja se upravo predstavlja, donijela i montirala jedan stari drveni čardak koji prekrasno izgleda«, objašnjava Vranjković. 
Prigoda za šire predstavljanje županije, odnosno svake druge regije, je i svečano otvorenje izložbe uz svečani program i nazočnost političkih struktura. »Mi besplatno ustupamo prostore županijama odnosno regijama koje se predstavljaju a njihova je jedina obveza, uz pripremu same izložbe, prilikom otvorenja organizirati domjenak za uzvanike od izvornih jela i pića regije koja se predstavlja i kada se uobičajeno priredi i prigodni kulturni program«, kaže Vranjković. 
VELIKI IZAZOV: Član Hrvatskog nacionalnog vijeća Petar Kuntić, koji je prigodom posljednjeg boravka u Zagrebu razgovarao s predstavnicima Autobusnog kolodvora o ovoj inicijativi, kaže kako je ovo novi projekt i veliki izazov za hrvatsku zajednicu u Vojvodini. »U dogovoru s vodećim ljudima Autobusnog kolodvora Hrvati iz Vojvodine bi bili prva od autohtonih nacionalno-manjinskih hrvatskih zajednica koja bi se predstavila u ovome prostoru i planirano je da izložba traje od sredine lipnja do početka rujna. Obzirom na postavku naše izložbe koja bi trajala tijekom pune turističke sezone više stotina tisuća ljudi praktički bi bila ‘prinuđena’ vidjeti što smo tamo izložili, jer se staklene vitrine nalaze upravo tamo gdje prolazi najveći broj ljudi. Tu možemo prikazati našu Dužijancu, folklor i običaje, koloniju slamarki, turističku ponudu ali i predstaviti sva ona poduzeća koja imaju interesa nametnuti se na hrvatskom tržištu«, kaže Kuntić te poručuje: »Na nama je, na hrvatskoj manjinskoj zajednici, da se organiziramo, osmislimo projekt i na najreprezentativniji način se predstavimo velikom broju korisnika Autobusnog kolodvora u glavnom gradu Republike Hrvatske. Posebno bih pozvao naše poduzetnike, koji imaju interes da predstave svoje gospodarske mogućnosti, da se prijave ili u Ured HNV-a ili ured DSHV-a kako bi mogli napraviti jedan poseban izložbeni štand samo za naše gospodarstvenike.«
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika