Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najutjecajniji stranci u Srbiji

Beogradski dnevni list Blic objavio je, prema vlastitom izboru, listu najutjecajnijih stranaca u Srbiji. Za kriterije odabira utjecajnih osoba list je uzeo: lakoću ostvarivanja ciljeva; prepoznatljivost u javnosti; osobni autoritet i autoritet institucije koju predstavljaju; financijski i politički utjecaj; osobnu karizmu.
U propratnom tekstu Blic među ostalim kaže sljedeće:
»Samo do prije nekoliko godina, stranci su u Srbiju dolazili uglavnom u političkoj ili humanitarnoj misiji. Da je u to vrijeme pravljena lista najmoćnijih stranaca, vjerojatno bi većina mjesta na toj listi bila rezervirana za izaslanike, predstavnike ili pregovarače, jer su ih naši građani po pravilu doživljavali kao moćne i utjecajne... Međutim, odmah poslije petolistopadaskih promjena, slika se polako počela mijenjati. Oni koji su stigli među prvima započeti biznis u Srbiji otkrivaju kako su se prije dolaska dobro pripremali, proučavali političku situaciju i osluškivali javno mnijenje. Kažu kako im je trebalo strpljenje i vrijeme da ih ljudi prihvate i da se razbije slika koja je o strancima prevladavala u Miloševićevoj Srbiji. Danas većina njih ne krije da je došlo do ozbiljnih i pozitivnih promjena. Zbog toga je i na Blicovoj listi najmoćnijih manje političara nego ranije... Većina stranaca vjeruje kako je baš njihov dolazak na tržište Srbije dobar znak i za privlačenje drugih investitora. Često su prvi i pouzdan izvor kolegama iz multinacionalnih kompanija koje istražuju mogućnost za ulaganje u Srbiju.«
Slijedi lista od 50 imena, gdje se na prvom mjestu nalazi Stein Erik Vellan, generalni direktor Telenora u Beogradu, norveške telekomunikacijske kompanije koja je postala vlasnik sto posto kapitala Kompanije Mobi 63, nakon što je pobijedila na tenderu s cijenom od 1,513 milijardi eura. Ova investicija predstavlja najveći privatizacijski pothvat u Srbiji od početka tranzicije. 
Na drugom je mjestu američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt, na trećem Douglas Mathews, glavni ravnatelj US Steel Serbia, kompanije koja je preporodila nekadašnjeg najvećeg srpskog gubitaša željezaru Sartid i postala najveći izvoznik srpskog gospodarstva. Na petom je mjestu direktor Raiffeisen bank Oliver Regl, koji je u Srbiji proglašen za bankara 2006. a međunarodni časopis već petu godinu uzastopce ovu banku proglašava najboljom u zemlji. 
Na petom se mjestu nalazi hrvatski biznismen Ivica Todorić, predsjednik koncerna Agrokor, najveće hrvatske privatne kompanije čija se imovina procjenjuje na 200 milijuna eura, koji je nakon dogovora s Miroslavom Miškovićem o udruživanju trgovačkih lanaca i zajedničkom regionalnom nastupu, dodatno učvrstio pozicije u Srbiji. Udruživanjem imperija Todorića i Miškovića bit će formirana najmoćnija kompanija u jugoistočnoj Europi. Todorić se smatra kraljem hrvatske prehrambene industrije. Njegovo poslovno carstvo čine »Sojara« Zadar, »Jamnica«, »Agroprerada«, Lovno gospodarstvo Moslavina, »Zvijezda«, »Ledo«, »Silos mlinovi«, »Solana« Pag, Kreditna banka Zagreb, hotel »Opera« (bivši Intercontinental), tvornica sladoleda »Frikom« Beograd, tvornica mineralne vode »Kiseljak«, PIK »Vrbovec«, te najveći hrvatski maloprodajni trgovački lanac »Konzum«. Ima udio i u vlasništvu mobilnog operatera Tele2. Todorić je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu, jedan je od osnivača i prvi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. U Srbiji je vlasnik i poslovnog prostora u Luci Beograd i u Novom Beogradu, zrenjaninskog »Dijamanta«, a posjeduje i veći broj poduzeća u Sloveniji i BiH.
Na listi se od 6. do 10. mjesta nalaze još i Eugenio Sidoli, prvi čovjek Duhanske industrije Niš, Marti Ahtisaari, izaslanik je UN u pregovorima o konačnom statusu Kosova, Andreas Cobel, veleposlanik Njemačke u Beogradu, Stefanos Vafidis, čelnik srpskog ogranka Coca cole, te Javier Clemente, prvi stranac na mjestu izbornika srpske nogometne reprezentacije.
Među najutjecajnijim ljudima nalazi se još jedan Hrvat, veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Tonči Staničić, na 44. mjestu.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika