Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mladima treba podrška s vrha

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli održavanje tribine, kao i onima koji su sudjelovali.
Evidentno je da mnoge institucije, a i pojedinci, priželjkuju aktivno sudjelovanje mladih u institucijama hrvatske zajednice. Međutim, ne postoje mehanizmi koji bi posebno to potaknuli. U realizaciji najčešće dođe do problema, a od mladih se očekuje da ih bez pomoći nadvladaju, tj. umjesto da im se neiskusnima pruži pomoć, smatra se da oni odmah moraju biti snalažljiviji od starijih, što nije dobar način uključivanja, već vodi do frustracija i odustajanja. Od proklamirane želje za mladima do realizacije njihova uključivanja je dug put i usput se mnogo toga izgubi iz vida. Tako se desilo i da na tribinu dođe samo polovica pozvanih, ostalima su se dešavale važnije stvari.
Mladi su pak dobili savjet da pojačaju svoje napore, da krče sebi put. Istodobno su mnogi govornici pronašli svezu između politike i sadašnjeg lošeg stanja. Za vrijeme tribine čuli se i suprotni stavovi, kako mladi ne nalaze interese uključiti se, a istodobno su izneseni primjeri kako su se mladi »kočili« i obeshrabrivali u svome radu.
Stoga se u ovom trenutku čini najkorisnijim iskristalizirati mladešku alternativu koja bi se aktivno uključila u borbu za svoje interese i interese budućih generacija hrvatske zajednice. Jedna od želja nam je da se promijeni Statut Hrvatskog nacionalnog vijeća i pri Izvršnom odoru HNV-a posebno zaduži osoba za mlade. To bi značilo da se netko institucionalno stara o bazama podataka mladih, o mogućnostima stipendija, uposlenja, povezivanja mladih, neformalne edukacije, tj. stvaranja fronte kvalitetnih kadrova.
Jedan od načina da se to desi je da mladi krenu zasebno sa svojom listom na izborima za HNV jer je velik broj sudionika tribine ocijenio kako su mladi suzdržani, a sigurni smo kako bi oni rado ostvarivali svoje interese kad bi dobili adekvatnu priliku. Sudjelovanjem u predstavničkim tijelima želi se preokrenuti situacija, jer bez snažne podrške s vrha pojedinačni nekoordinirani pokušaji nemaju mnogo šansi. S druge strane, ukoliko želimo učiniti nešto za sebe, moramo prihvatiti i odgovornost. Stoga se otvara mogućnost da mladi okupljeni oko udruge Krov zatraže podršku cijele zajednice za to da radi u interesu školaraca, studenata i onih koji trebaju izrasti u nove snage hrvatske zajednice.
Udruga Krov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika