Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Globalno zatopljenje

Ovako toplo vrijeme u siječnju teško da pamte i oni najstariji. Na našem su području zabilježene temperature od 16 do 18 stupnjeva, u Moskvi je nekoliko puta od početka godine u podne bilo 4,3 stupnja, što nije zabilježeno 50 godina, u Njemačkoj je prosječna temperatura zraka u prosjeku viša za 7 stupnjeva u odnosu na uobičajeni siječanjski prosjek, a u nekim je krajevima Europe ovo najtopliji prvi mjesec u godini u posljednjih sto i više godina. Čak ni zahlađenje od prije dva dana neće promijeniti opću sliku o iznimno vrućoj zimi.
U osječkoj Elektroslavoniji kažu, kako će, ukoliko se ovako ekstremno visoke temperature nastave i dalje, potrošnja električne energije u siječnju biti na razini travnja i svibnja u normalnoj godini. To je dobra vijest za građane koji svugdje u regiji imaju problema s pokrivanjem ovog, za kućni budžet prilično velikog troška. No, to je i jedino dobro u cijeloj priči o neuobičajeno visokoj siječanjskoj temperaturi zraka, što je samo nastavak toploga prosinca, odnosno ekstremno tople 2006. godine. Sve ostalo u toj priči ima negativan predznak.
Stručnjaci kažu, kako je sveopći porast prosječne temperature u svijetu, nazvan globalno zatop-ljenje, posljedica vrtoglavog razvoja tehnologije i krajnje neozbiljnog odnosa prema životnom okolišu. Poludjela utrka za profitom ruši sve obzire, pa se ljudi otuđuju od svega, jedni od drugih, od prirode, pa i od samih sebe.
Ekolozi odavno upozoravaju, kako planet Zemlja ne pripada čovjeku, nego ga je čovjek samo iznajmio od svoje djece na razdoblje trajanja ljudskog ovozemaljskog života, a obveza je iznajmljeno vratiti u »preuzetom stanju«.
E, to se zasigurno neće dogoditi, ukoliko ideologija profita degenerirana do besmislenosti, koja njeguje nemar prema svemu što nije naše privatno, osobno, samo naše, nadvlada sve drugo. Samoupravni socijalizam ogadio je ljudima na ovim prostorima odnos prema kolektivnoj svojini do te mjere, da je u čovjekovoj svijesti svaka svojina, koja nije individualizirana, nešto što ne zaslužuje posebnu skrb. Takva će nas logika odvesti tamo gdje nitko od osam milijardi Zemljana ne bi dragovoljno potpisao da želi otići.
U ovom je primjeru sadržana sva štetnost zasljepljenoga sebičluka i kolektivne kratkovidnosti. A nije jedini primjer. Ne da nije jedini, nego im se broja ne zna.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika