Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubičić poveo utrku

Ako se »po jutru dan poznaje«, nastupajuća 2007. godina trebala bi biti plodna i još uspješnija od dosad najuspješnije godine u profesionalnoj teniskoj karijeri najboljega hrvatskoga tenisača Ivana Ljubičića. Jer, »novo ljeto« je započeo pobjedom na milijun dolara jakom ATP turniru u Dohi, turniru na kojemu je dva puta gubio finala protiv nedodirljivog Švicarca Federera. Ovog puta svjetskog broja jedan nije bilo i svjetski broj četiri (od ovoga ponedjeljka) je došao na svoje, iskoristio ukazanu priliku, te odličnim igrama i pobjedama protiv Youzhnyja, Soderlinga i Murraya, postao pobjednikom prvog velikog turnira u nastupajućoj godini.
HRVAT NA ČELU ATP RACE LJESTVICE: Za one koji slabije prate svijet profesionalnoga tenisa dužni smo pojasniti kako danas postoje dvije paralelne ljestvice vrednovanja rezultata najboljih igrača svijeta. Prva je osnovna tzv. Entry (ulazna) ljestvica na kojoj tenisači bilježe sve svoje dosad osvojene bodove i moraju ih tijekom godine braniti. Primjerice na toj ljestvici je Švicarac Federer uvjerljivo prvi s čak 8120 bodova, dok drugi igrač svijeta Španjolac Nadal ima gotovo duplo manje (4825), a »Ljubo« s bodovima iz Dohe je na visokom četvrtom mjestu (2570). Na ovoj drugoj tzv. Race (utrka) ljestvici računaju se samo bodovi osvojeni tijekom aktualne sezone (2007. godina) i prvih osam na koncu godine stječe pravo sudjelovanja na završnom masters turniru najboljih igrača svijeta. Obzirom kako je Ivan osvojio turnir koji donosi najviše bodova za pobjedu (50), automatski se našao na prvom mjestu ljestvice, što je uvijek svakom hrvatskom navijaču lijepo vidjeti. Interesantno je zamijetiti reprizu prošlogodišnjeg istovjetnoga učinka u prvom tjednu nove profi sezone, ali tada je »prvi hrvatski reket« osvojio nešto manji ATP turnir u Chennaiu (India) i sa 35 osvojenih bodova bio na drugom mjestu na ljestvici. Ovoga puta, uzevši naslov u Kataru i pozamašan ček na 142.000 USD, prvi je zasjeo na tron namijenjen najboljem tenisaču sezone. Ljepšu uvertiru 2007. godine nije niti mogao poželjeti. 
NOVI REKET: Svi Ljubini nastupi bili su izravno prenošeni na satelitskom kanalu Eurosport i svi koji su »malo bolje« gledali mogli su zamijetiti kako »prvi hrvatski reket« zapravo ima novi reket. Umjesto starog »Babolata«, sada je u Ivanovim rukama novi »Head« i već na premijernom nastupu »novo oružje« donijelo je veliku pobjedu. Uz novi reket, sedmi osvojeni ATP turnir u profesionalnoj tenis karijeri i prvo mjesto na novoj ATP Race ljestvici, predstojeći prvi Grand Slam turnir nove sezone, Australian Open  (Melbourne, od 15. siječnja – prijenosi na HTV-u i Eurosportu) daje nam realni osnov za očekivanje visokog dometa najboljeg hrvatskog tenisača današnjice.                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika