Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Invazija na snijeg

Tijekom protekle subote, 6. siječnja na blagdan Tri kralja, prema agencijskim vijestima gotovo svih hrvatskih medija, domovinu je napustilo blizu 100.000 njenih žitelja koji su se put zimskih radosti zaputili u brojne ski centre u bližem ili daljem susjedstvu. Kilometarske kolone na nekoliko glavnih graničnih prijelaza označile su svojevrstan početak tradicionalne »hrvatske« invazije na snijeg u Sloveniji, Austriji, Italiji i, ove godine i BiH, zahvaljujući prije svega izuzetno povoljnim aranžmanima dostupnim i prosječnom džepu.  
U POTRAZI ZA SNIJEGOM : Zima je vrijeme hladnoće i snijega, kao i svega što ovaj spoj u svom godišnjem paketu donosi, ali niti drugi zimski mjesec (siječanj) još uvijek nema ni jedno od ovih obilježja. Globalno zatopljenje i totalni poremećaj »normalnih« zimskih prilika uskratili su posjet bijelih pahulja na domaćem »niskom« terenu i poradi zimskog ugođaja mora se poći malo »više« put gorja u susjednim državama. I tako stotinu i više tisuća zaljubljenika u snijeg i gorske visine ovaj tjedan provodi u glasovitim ski centrima poput Kranjske Gore, Boveca, Krvaveca (Slovenija), Bad Kleinkirchena, Mallnitza, Lientza (Austrija), Dolomitima, Madoni di Campiglio (Italija) ili pak na Bjelašnici i Jahorini (BiH), uživajući barem malo u snježnim radostima. Pored pasioniranih skijaša, koji zimu niti ne mogu zamisliti bez jurenja bijelim padinama (poput Kostelićevih), jedinom ovogodišnjem susretu sa snijegom najviše se raduju pretežito djeca. Jer, zima bez snijega nezamisliva je u dječjem poimanju najhladnijeg godišnjeg doba. Pogotovu ako su Božić i Nova godina prošli u »proljetnom« ozračju. 
HRVATSKA INVAZIJA: Dječica su namirena, skijaši također, jer snijega ima u izobilju svuda gdje planinski vrhovi premašuju 2.000 metara. Isto tako i hrvatski jezik se može čuti posvud u navedenim destinacijama. Bilo na skijalištima, toplicama, trgovinama, diskotekama ili pak na ulicama »osvojenih« zimovališta. Jer armija od 100.000 ljubitelja snježnih radosti nije mala, a zahvaljujući solidnom životnom standardu i poznatom veselom mentalitetu spremna je dosta i potrošiti. Za gotovinu ili na kartice (rate će se poslije otplaćivati), uopće nije važno. Jer, jedino je važno barem na tren uhvatiti malo prave zime. I snijega... Pa, zima je zar ne? 
Sezona je tek počela, novi snjegovi padaju i ako se još niste odlučili, imate vremena. Zima traje sve do ožujka... 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika