Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Premijera nove predstave u veljači

Dramski odjel KPZH »Šokadija« započeo je s pripremama nove predstave za nastupajuću sezonu. Kao i prethodnih godina, kostur ekipe ostaje na okupu, uz popunu s nekoliko novih lica, koja su u pravilu bila pozitivno iznenađenje za sonćansko gledateljstvo. Voditeljica odjela Ljiljana Tadijan i redatelj Ivan Andrašić zadovoljni su odazivom »starih lavova«, ali su i oduševljeni nazočnoš-ću novih lica. 
»Kako je sonćanska publika probirljiva, ‘Šokadija’ im, jednostavno, mora udovoljiti i za svaku sezonu pripremiti novu predstavu. Ostajemo vjerni žanru pučke drame, konačno, to je ono što po riječima onih koji su nas gledali, radimo jako dobro, a pučki rečeno, konja koji pobjeđuje nije potrebno mijenjati«, kaže za HR voditeljica Dramskog odjela Ljiljana Tadijan. »Ne bih puno o predstavi, neka većina toga ostane iznenađenje za premijeru u Sonti, koja će po tradiciji biti održana u veljači. Riječ je o novom autorskom djelu Ivana Andrašića, koji potpisuje i režiju, a zove se ‘Nije kako je suđeno, nego kako je rečeno’. To je storija iz prošlosti naših starih Šokaca, sve što će publika vidjeti realno je i moguće da se zbilo, no, da se nitko ne bi naljutio, moram vam reći da su sva zbivanja i likovi izmišljeni, a svaka podudarnost je slučajna«, objašnjava Tadijanova. 
Iako su, kako ističe, skoro svi članovi glumačke skupine u radnom odnosu, izostanaka sa proba ne bi smjelo biti. »U hodu ćemo se dogovarati o terminima, kako bi vrijeme proba prilagodili uposlenima, ali 3 -4 probe tjedno moramo odraditi. Nadam se i da će biti više koordinacije među subjektima kulture u hrvatskoj zajednici u Vojvodini, te da će nam se omogućiti više izvedbi nego prethodnih godina, kad je poziva bilo, no nedostajalo je novaca za prijevoz, tako da je efekt višemjesečnoga rada bio poprilično skroman. Novčanih stimulacija nemamo, tako da nam je jedina nagrada reakcija publike, pa bi mi bilo izuzetno drago da nas vidi što više ljudi«, kaže voditeljica odjela.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika