Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koncert božićnih pjesama i običaja u Srijemu

U subotu 6. siječnja, u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, održan je »Koncert Božičnih pjesama i običaja Srijema«,  u organizaciji Župe sv. Jurja. Pokrovitelj ovog koncerta je Biskupski vikarijat Đakovačko-srijemski, s pomoćnim biskupom mons. Đurom Gašparovićem. Riječ je o tradicionalnom koncertu koji se svake godine za blagdan Bogojavljenja – Sveta Tri kralja održava u Petrovaradinu u ovoj župnoj crkvi. 
Kao i svake godine, koncert je okupio veliki broj posjetitelja iz cijelog Srijema, te iz Novog Sada. Nastupilo je ukupno petnaest izvođačkih skupina - crkveni zborovi iz Slankamena, Sota, Hrtkovaca, Srijemskih Karlovaca, Zemuna, Surčina, Iriga, tri zbora iz župa u Petrovaradinu, zbor HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, tamburaši iz Golubinaca, te po prvi put tamburaški orkestar HKPD »Jelačić«. 
PROGRAM KONCERTA: Prvi su nastupili pjevači župe sv. Jurja u Petrovaradinu pod ravnateljstvom Štefike Rangelov, a izveli su  »Padaj s neba«, »Kirye eleison«, i »Tihu noć«. Uslijedio je nastup zbora crkve Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca pod  ravnanjem Đurđice Gudelj, koji je otpjevao »Kada zvijezda«, »S krša ovog« i »Zvončići«. Potom su nastupili pjevači župa Sv. Roka i Uzvišenja Sv. Križa iz Petrovaradina pod ravnateljstvom Petra Pifata. Otpjevali su dvije pjesme »U to vrijeme« i »Narodi nam se«. Četvrti su predstavili pjevači župe Sv. Mihovila iz Slankamena, a ravnatelj je bio Stjepan Albot. Zbor je otpjevao »O vjernici hajdmo«, »Nek slavljen bude Bog« i »Radosna je kršćanu ura izbila«. Pod ravnateljstvom vlč. Marka Kljajića, pjevači crkve Presvetog Trojstva iz Surčina izveli su »Djetešce mileno«, dok su pjevači Mađarskog kulturnog Društva iz Iriga pod ravnateljstvom Eržebet Vukmanović otpjevali četiri božićne pjesme na mađarskom jeziku. 
PRVI NASTUP: Po prvi puta nastupili su tamburaši HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina pod ravnateljstvom profesora Moše Stjepana, predstavivši se s tri numere - »Pastirsko kolo«, »Radujte se narodi« i »Veselte se kršćani«. Mladi iz župe Presvetog Trojstva iz Surčina prikazali su igrokaz »Betlemaši«. Zbor HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina pod ravnanjem prof. Vesne Kesić-Krsmanović otpjevao je »Narodi se«, »Veseli se majko Božja«, »Slava Bogu« i »Da ti znaš«, a Zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna ovom je prigodom izveo »Poslušajte svi sada«, »Spavaj sinko« i »Raduj se Betleme«. Dječji zbor iz Iriga predstavio se sa sedam prigodnih pjesama, dok su članovi zbora župne crkve Sv. Klementa iz Hrtkovaca pod ravnanjem vlč. Željka Tovila otpjevali »Spavaj mali Božiću« i »Pastoral«. Mladi pjevači iz zbora crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna nastupili su s pjesmama »Ajdmo braćo sada«, »Zvon Betlema« i »Kada zvijezda«, a ravnatelj je bio Petar Vučić. Pjevači župne crkve Sv. Katarine iz Sota izveli su pjesme »Čestit svijetu« i »Sklopi blage očice«, a na koncu programa nastupili su tamburaši iz Golubinaca pod ravnateljstvom Ilije Žarkovića, koji su publiku obradovali s četiri božićne pjesme.
 
I. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika