Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tradicionalni koncert pjevača i tamburaša

Tradicionalni Božićni koncert, što ga od 1990. godine redovito priređuju pred domaćom publikom, Katedralni zbor »Albe Vidaković« pod vodstvom i ravnanjem s. Mirjam Pandžić održao je u srijedu 27. prosinca (prošle godine), u subotičkoj katedrali-bazilici svete Terezije Avilske. 
U prvome djelu članovi zbora su uz orguljsku pratnju izveli šest skladbi, pritom nas pojedinim od njih podsjećajući na obljetnice vezane za njihove skladatelje i djela - 250. godina od rođenja W. A. Mozarta (»Pred tobom gle kleči«), 225 godina od rođenja Đure Arnolda  (»Pjesma pravednikova«) i 20 godina od smrti Milana Asića (»Psalam 136« u kome je solo dionicu pjevao Franjo Vojnić Hajduk). Izveden je također i stavak  »Gloria« iz Misse simplex  Albe Vidakovića (napisane 1946. i posvećene biskupu Lajči Budanoviću), a prvi je dio okončan s »Raduj se, o Betleme« Ivana Zajca i »Dicsőség mennyben az Istennek« E. Zsasskovskog. 
U drugom dijelu koncerta zboru su se pridružili Juniorski ansambl Subotičkog tamburaškog orkestra i Dječji zbor »Zlatni klasovi«. Spomenute je tamburaše pripremila Sonja Jaramazović, dok je aranžmane pjesama koje su izvodili uradio Stipan Jaramazović. U ovome dijelu publika je imala prigodu čuti »Tihu noć« od F. Grubera, »Transeamus usque Betlehem« J. Schnabela, božićnu pjesmu iz Bačke »Spavaj mali Božiću«, nekoliko božićnih pjesama pjesma iz Hrvatske »Radujte se narodi«, »Veselje ti navješćujem«, »U to vrijeme godišta«, »Oj pastiri, čudo novo« i »Narodi nam se«; a nisu izostale ni svjetski poznate »We wish you a Merry Christmas« i »Zvončići«.
Sukladno geslu koncerta - koje je kao i u prijašnje četiri godine glasilo »Svim na zemlji, mir, veselje« - program je okončan uz poruke ovog stiha iz gotovo istoimene božićne pjesme. Da su posjetitelji uistinu uživali, dokazali su dugotrajnim pljeskom kojime su nagradili sve izvođače, a posebno s. Mirjam Pandžić koja je u protekloj godini obilježila 40 godina redovničke i orguljaške službe, ali i 20 godina suradnje s tamburašima koje vodi Stipan Jaramazović.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika