Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mozart kao specijalnost

Opernog pjevača iz Hrvatske, tenora Ladislava Vrgoča, subotička je publika imala prilike  upoznati u dvama velikim koncertnim produkcijama izvedenim u posljednja dva mjeseca prošle godine. Naime, kao jedan od solista, on je nastupio u subotičkoj praizvedbi Mozartova »Requiema« u subotičkoj katedrali (2. studenoga) te nedavno na Novogodišnjim gala koncertima, održanim 28. i 29. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće. 
U razgovoru za naš list ovaj 30-godišnji tenor kaže kako je u Subotici gostovao na poziv vlč. mr. Csabe Paskó, koji je ravnao navedenim koncertima. »Nastupao sam na svim stranama svijeta i rado se odazivam suradnji, pa tako i ovoj koja mi je ponuđena u Subotici. Nakon ‘Requiema’ suradnja ide dalje, o čemu govore i ovi gala koncerti. Inače, rodbinski sam vezan za Vojvodinu i ove prostore; moja je pokojna baka iz Novog Sada i imam tu familije, a moj je djed rođen i kršten u Segedinu«, kaže Vrgoč dodajući kako bi u dogledno vrijeme, što i planira, volio nastupiti i u drugih ovdašnjim gradovima, ponajprije u operama u Novom Sadu i Beogradu. 
S obzirom da se najviše, kako ističe, »nudi« s Mozartom, koji mu je ujedno i specijalnost, gala koncerti u Subotici sasvim su odgovarali njegovim opernim rolama. »Pjevao sam dvije reprezentativne arije iz lirskog tenorskog faha – Ariju Tamina iz opere ‘Čarobna frula’ i Ariju Don Ottavija iz opere ‘Don Giovanni’, te paradnu Ariju Su-Chonga koja se mnogo više izvodi od same Lehárove operete ’Zemlja osmijeha’, a koja u ovakvim svečanim prigodama jako dobro paše«, napominje Vrgoč.
Akademski glazbeni put Vrgoč je započeo studirajući Solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Marije Borčić i prof. Snježane Bujanović Stanislav, a posljednje dvije godine u klasi prof. Zdenke Zabčić Hesky. Diplomirao 1999. godine. Još tijekom studija istaknuo se nastupima u svim većim hrvatskim gradovima te u inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Švedska, Izrael, SAD). Godine 1999. upisuje Studij opernog usavršavanja na Hoschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart u klasi prof. Brucea Abela i prof. Stephana Schmidta, a također upisuje i poslijediplomski studij »Lieda« u klasi prof. Konrada Richtera. Oba poslijediplomska studija završava u ljeto 2002. godine. Veliki interes posvećuje francuskom opernom i Lied repertoaru, surađujući sa prof. France Simard – Bruse. U ljeto 2002. (kao prvi operni angažman) dobiva glavnu tenorsku ulogu u Mozartovoj operi »La Finta semplice« na »Dachauer Sclossfestspiele« u Münchenu, (što je sa velikim uspjehom ponovljeno u ljeto 2003. na »Gothaer Sommerfestspiele«  te neposredno nakon toga dobiva i prvi solistički angažman u Stadtheater Passau, gdje je nastupao u ulogama lirskog i karakternog faha. Nastupao u Wilhelmatheater Stuttgart, Stadttheater Pforzheim, Eckhofftheater Gotha.
Od 2005. Vrgoč je angažiran u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gdje je u protekloj sezoni nastupio u sve tri operne produkcije – »Lucia di Lammermoor« (Edgardo), »Martha« (Lyonel) te »Cosi fan tutte« (Ferrando). Budući da ga »sedam godina nije bilo u Hrvatskoj« kaže kako je vrlo ugodno iznenađen tamošnjom situacijom u oblasti klasične glazbe. »Radi se puno, postoje brojne mogućnosti za mlade glazbenike da se razvijaju, a također i za publiku da čuje kvalitetne izvedbe hrvatskih, ali i stranih glazbenika. Sve četiri Opere u Hrvatskoj rade jako dobro, a prije svega bih pohvalio napredak koji je napravila Opera splitskog HNK. Smatram da sreću ne treba nužno tražiti kao stranac u tuđoj zemlji. Ja sam zagrebačko dijete i kada sam odlazio na poslijediplomski studij rekao sam si: ‘Ideš ‘al nećeš ostavit kosti vani’«, kaže naš sugovornik na kraju razgovora.                           
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika