Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kuda s Hlasom ludu i Ruskim slovom?

Bezmalo pola godine od donošenja odluke o konstituiranju novog radnog tijela pokrajinske administracije i mjesec dana nakon sastanka predsjednika nacionalnih vijeća s dužnosnicima pokrajinske vlade na kojem je dogovoren datum održavanja konstitutivne sjednice Pokrajinskog vijeća za nacionalne manjine, ovo je tijelo konstituirano 8. siječnja 2007. godine u prostorijama novosadske novinske kuće Dnevnik - holding.
Na prvoj sjednici Vijeća nazočni su bili predsjednik Vijeća Bojan Pajtić, dopredsjednik Tamás Korhecz i članovi – svi predsjednici nacionalnih vijeća sa sjedištem na teritoriju Vojvodine, Vijeća za integriranje Roma, te potpredsjednici pokrajinske vlade i pokrajinski tajnici u oblasti kulture, informiranja, obrazovanja, znanosti, sporta i financija.
Na prvoj sjednici Pokrajinskog vijeća na dnevnom redu bile su dvije točke: konstituiranje Pokrajinskog vijeća za nacionalne manjine i pregled stanja u kojem se nalaze dvije novinsko-nakladničke kuće i to na slovačkom jeziku »Hlas ludu« i na rusinskom »Ruske slovo«, a čije se poslovne prostorije nalaze u zgradi »Dnevnik-holdinga« u Novom Sadu. 
GDJE ĆE HLAS LUDU I RUSKE SLOVO: Nakon što je Pokrajinsko vijeće za nacionalne manjine konstituirano, članovi Vijeća obišli su prostorije ove dvije novinsko-nakladničke kuće. Predsjednik Vijeća razgovarao je s novinarima, te s direktorima – Jaroslavom Čiepom, direktorom »Hlas ludu« i Vladimirom Palanačkim, direktorom »Ruskog slova«. Naime, pitanje ostanka i korištenja postojećih poslovnih prostorija ove dvije novinske kuće u zgradi Dnevnik-holdinga postaje sve problematičnije u svjetlu predstojeće privatizacije Dnevnik-holdinga, jer je vrlo moguće da nakon te privatizacije Hlas ludu i Ruske slovo ostanu bez prostora u kojem rade i stvaraju novine već 40 godina. 
Pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić predočio je na sastanku dva moguća izlaza, istaknuvši kako je pokrajinska vlada spremna aktivno sudjelovati u rješavanju ovog problema i kako postoji dobra komunikacije između Izvršnog vijeća, Pokrajinskog tajništva za informacije i redakcija Hlas ludu i Ruske slovo. Po riječima Đurića jedno rješenje je izuzeće od privatizacije prostorija koje koriste Hlas ljudu i Ruske slovo, što se ne može odlučiti na razini pokrajinske vlade već ovisi o odluci Agencije za privatizaciju odnosno od privatizacijskog savjetnika koji još nije izabran premda je, kako je rekao Đurić, u više navrata pokrajinska vlada utjecala i sugerirala Agenciji za privatizaciju da se privatizacijski savjetnik odredi. Snagu ovom rješenju daje i činjenica da je još davne 1966. godine pokrajinska vlada izdvojila iz proračuna novac za izgradnju dva kata ove desetokatnice i to za redakcije novina na jezicima manjina, međutim, kako je kazao, ovo rješenje nije sigurno, te predlaže drugu mogućnost koja također nije izvjesna, jer je pitanje hoće li novi vlasnik zgrade Dnevnik-holding biti zainteresiran izdati u zakup poslovne prostorije koje već 40 godina koriste ove dvije novinske kuće za nisku cijenu zakupnine.  
POKRAJINA ĆE POMOĆI MANJINSKIM REDAKCI-JAMA: Predsjednik Bojan Pajtić predložio je zaključke koje su članovi Pokrajinskog vijeća jednoglasno prihvatili. Kao prva aktivnost Vijeća bit će zahtjev Agenciji za privatizaciju da poslovni prostor koji koriste Hlas ludu i Ruske slovo bude izuzet iz privatizacije imovine, te da taj prostor pripadne nacionalnim vijećima Slovaka i Rusina. Ukoliko ova solucija ne bude moguća, Pajtić je predložio da se s nacionalnim vijećima zaključe ugovori o dugoročnom zakupu, za besplatno korištenje ili uz simboličnu zakupninu. U oba slučaja, kako je naglašeno nekoliko puta, pokrajinska će vlada pomoći redakcijama i nacionalnim vijećima. 
DANI NACIONALNIH MA-NJINA U SRBIJI: Pokrajinski tajnik za znanost Dragoslav Petrović predložio je za sljedeću sjednicu pripremanje poslovnika o radu Pokrajinskog vijeća za nacionalne manjine i plan rada za tekuću godinu. Također, prijedlog Zafira Hadžimanova o osnutku festivala »Dani nacionalnih manjina u Srbiji«, koji je upućen predsjedniku Izvršnog vijeća AP Vojvodine, naći će se na dnevnom redu sljedeće sjednice. Predsjednik Vijeća pozitivno je ocijenio taj prijedlog jer po njegovim riječima, to znači objedinjavanje kulturnih sadržaja koje pridonose poboljšanju ideje interkulturalnosti kojoj se u Vojvodini teži. Također, na sljedećoj sjednici razmatrat će se i prijedlog tajnika Rumunjskog nacionalnog vijeća Dragana Marčela da se projekt »Orkestar« rumunjske nacionalne zajednice, održava pod pokroviteljstvom Izvršnog vijeća APV.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika