Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotica primjer ostvarivanja jezične ravnopravnosti

Potpredsjednik Izvršnog vijeća APV Tamás Korhecz i predsjednik Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine László Józsa s predsjednikom Općine Subotica Gézom Kucserom  obišli su u utorak, 9. siječnja, nekoliko institucija kulture u kojima se realiziraju projekti koje financijski pomaže AP Vojvodina, te bili nazočni predstavljanju novog softvera Općinske uprave koji omogućava izdavanje dokumenata na sva tri službena jezika koja su u uporabi u Subotici.   
»Kao Subotičanin moram izraziti veliko zadovoljstvo da je pokrajinska administracija, osobito pokrajinsko Tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, uložilo puno novca, stručnosti i truda da Subotica u nekim stvarima prednjači u ovoj državi. Osobito mi je zadovoljstvo da, kada je riječ o službenoj uporabi mađarskog i hrvatskog jezika, Subotica predstavlja jedna model gdje se ostvaruju te jezične ravnopravnosti«, rekao je Korhecz. 
Ističući da je izgradnja nove zgrade Narodnog kazališta najveća investicija u zemlji u oblasti kulture, Tamás Korhecz je rekao da će pokrajina do kraja pratiti ovu investiciju i osigurati svoj dio u visini od 10 milijuna eura, čime će za četiri godine Subotica imati najmodernije trojezično kazalište u ovom dijelu Europe.
Predsjednik mađarskog Nacionalnog vijeća László Józsa istaknuo je, među ostalim, da će donošenje zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina iz temelja preokrenuti situaciju u pogledu nadležnosti i odgovornosti manjinskih nacionalnih vijeća koji će dobiti neke nadležnosti vrlo bliske nadležnostima sadašnjih tijela vlasti.
Nakon obilaska kazališta «Dezső Kosztolányi» i Cinema art kina, čiji su projekti također financirani od strane Pokrajine, gosti su posjetili i Radio Suboticu. Ističući da je predstojeća privatizacija ove ustanove jedan od razloga njihova posjeta, Tamás Korhecz je rekao da je »opći interes da se vrijednosti ove radio postaje očuvaju makar i eventualno promjenama zakonskog okvira koji regulira privatizaciju lokalnih medija«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika