Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedništvo s Bogom i ljudima

Hodočašće povjerenja, u organizaciji zajedniice Táize ove je godine održano u Zagrebu od 28. prosinca 2006., do 1. siječnja 2007. godine. Na ovome susretu sudjelovalo je 40.000 mladih iz cijele Europe, a zahvaljujući s. Eleonori Merković i mladi iz Subotice su nazočili ovom prekrasnom hodočašću. 
Prije polaska na hodočašće mlade je blagoslovio mons. dr. Andrija Kopilović, župnik subotičke župe Marija Majka Crkve, odakle su mladi i krenuli. 
SMJEŠTAJ U OBITELJIMA: Mlade iz Subotice dočekala je skupina iz predgrupe u osnovnoj školi, gdje su dalje bili raspoređeni po župama. Svih 40.000 mladih bilo je smješteno u obiteljima u Zagrebu i okolici, a imali su i organizirani program, koji je izgledao ovako: jutarnja molitva je počinjala u 8,30 sati, zatim bi se podijelili u manje skupine i upoznavali s mladima koji su dolazili iz drugih  država. U 12 sati je bila podjela ručka na sajmištu i u 13 sati podnevna molitva. Popodne se provodilo po izboru na različitim radionicama ili u razgledanju grada, dok je u 19 sati bila večernja molitva, a nakon molitve povratak u obitelji. Nekolicina mladih je po dolasku u Zagreb mogla odabrati radnu skupinu i tako pomoći u organizaciji susreta. 
NOVOGODIŠNJA NOĆ U DUHU MOLITVE: U petak 29. prosinca je bila molitva sa svijećama, a u subotu 30. prosinca organiziran je regionalni susret na župi sv. Antuna Padovanskog s mladima iz Srbije, Crne gore i Makedonije, dok je navečer uslijedila molitva oko križa. Posljednjeg dana u godini osim uobičajenog programa mladi su ujutro imali misu na župi s obiteljima, a novogodišnju su noć proveli uz bdijenje, molitvu, tišinu i pjesmu. Ponoć su dočekali svi zajedno ispred crkve, a kasnije je uslijedio Festival naroda na kojemu su mladi predstavljali krajeve iz kojih dolaze. 
Prvi dan u novoj godini započeli su jutarnjom misom, potom su imali ručak u obiteljima i u 17 sati je bio polazak kući.
Ovaj je susret mnogima ostao u sjećanju zbog molitvi, zajedništva, gostoljubivosti domaćina, a svakako i zbog novih poznanstava koja su se rodila na ovom hodočašću. 
Andreja Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika