Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uljepšani svijet u objektivu

Subotičanin Igor Palotay godinama je bio poznat u matičnom okruženju po svojim zapaženim stiliziranim fotografijama na kojima je objektivom fotografskog aparata bilježio estetiku viđenu vlastitim očima. Na njegovim autorskim »slikama« mnogo je ovdašnjih lijepih lica ostvarilo svoj prvi javni kontakt s publikom, a svojevremeno je njegov autorski web site s izabranim radovima bio iznimno posjećen.
    Od prije nekoliko godina Igor Palotay živi i radi u Rijeci, gdje je njegov dokazani talent »brzo« otkriven…
4Koji biste, danas kada je bezbroj »razvijenih« fotografija za Vama, trenutak označili kao inicijalni u Vašoj fotografskoj karijeri?
U mom slučaju prve fotografije su nastale kada sam imao sedamnaest godina, prvo zanimanje došlo je kao rezultat želje i potrebe da se izrazim nas moj način. Ispočetka su to bili radovi u svezi s teatarskom umjetnošću i ekipom koja se kretala u tim vodama…
4Ali vremenom, poslije završene srednje škole, interesiranje za budući poziv rezultiralo je i stručnijim usavršavanjem u svijetu fotografije.
U Beogradu sam završio dvogodišnju privatnu akademiju u klasi Nikole Radoševića, ali bih želio naglasiti kako je umjetnička škola, na određeni način, samo »ulaz« u svijet koji poslije, vođen osobnim osjećajem, moraš samostalno otkrivati.
4U subotičkom miljeu su i Vaši komercijalni radovi, poput maturskih i svatovskih slika, odisali umjetničkim pristupom definirano naglašene estetske forme.
Komercijalna fotografija na našim prostorima, na žalost, predstavlja čisti vid preživljavanja, jer umjetničku još uvijek rijetko tko može platiti. Ali zato i na najobičnijoj slici za maturski tablo može se dati osobni kreativni izraz, a ni mušterija neće imati ništa protiv.
4Za Vašu fotografiju je karakteristično naglašeno uljepšavanje stvarnosti na njoj, što apriori isključuje bilo kakav dokumentarizam i stvarnost na njoj.
Određujući se kao fotograf nikada nisam ni pomišljao na »bilježenje« tzv. živih slika koje imaju podlogu u aktualnoj stvarnosti. Moj izraz je u »uljepšavanju« i »režiranju« svake slike koju vidim kroz objektiv.
4Zbog svih navedenih razloga, posve logično, Vaši modeli u većini slučajeva su žene.
Modna fotografija kojom se najviše bavim vezana je ponajviše za ženski svijet koji nastoji pronaći svoje mjesto u toj prestižnoj industriji. »Ulaznica« bez koje se ne može jamačno je dobro urađeni »book« tj. set fotografija kojima se budući modeli predstavljaju potencijalnom poslodavcu. A tu se već mora dosta raditi na uljepšavanju…
4Uspješnost i talent stvorili su i Vaš »book« s kojim ste se, na neki način, otisnuli u inozemstvo, konkretno u Hrvatsku i danas ste u Rijeci gdje živite i radite.
Vremenom je subotičko okruženje postalo preusko za moj rad, pojavio se problem nedostatka posla i odlučio sam oprobati se u jednoj posve novoj sredini u kojoj je mi je jedina preporuka bio moj prijašnji rad. Ubrzo, upoznavši se s mojim »bookom«, ljudi koji se bave umjetničkom fotografijom su prepoznali kvalitetu i uslijedili su pozivi za snimanja.
4I gdje će u budućnosti biti okrenut objektiv Igora Palotaya?
Za sada sam u Rijeci, u kojoj sam, trenutačno, vrlo zadovoljan radnim mogućnostima i potencijalima koji taj grad pruža za moj profesionalni izbor. Što se tiče budućnosti tu se nikad ne zna, aparat je lako spakirati…                                            

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika