Arhiv tekstova Arhiv tekstova

(Opet) o izborima

Sada i službeno: lokalni izbori u Srbiji bit će održani 2. lipnja, istog datuma kada i oni za Grad Beograd.  Glasovat će se uz glavni grad i za vlast u 89 gradova i općina, a najveći broj ih je iz Vojvodine.
Najspremniji za predizbornu utakmicu očekivano bili su naprednjaci. Kao da su u niskom startu samo čekali znak i potpisi potpore listi već su bili spremni. I već 27. travnja, samo dan nakon što je predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala izbore, liste s imenima kandidata za lokalne zastupnike i potpisi potpore birača bile su predane lokalnim izbornim komisijama. Lista nosi naziv Aleksandar Vučić – Subotica sutra, Sombor sutra... Tako ni u borbi za vlast na lokalu naprednjaci ništa ne prepuštaju slučaju. U svemu se mora biti prvi.
Lista je koalicijska, jer se SNS-u prikačilo još nekoliko stranaka, a među njima je kao koalicijski partner i Srpska radikalna stranka. (O imenima koja su nekada vedrila i oblačila u nekim drugim, programski sasvim suprotnim strankama, suvišno je ponovno i govoriti.)
Oni koji nisu bili tako brzi, ili bolje rečeno nisu imali takvu logistiku, imaju do 13. svibnja rok za predaju listi za lokalne izbore. Tada će biti poznat i konačan spisak stranaka koje će izaći na crtu pred svoje sugrađane.
Do tada, a možda i prije tiskanja ovog broja Hrvatske riječi, koji smo zbog praznika zatvorili u ponedjeljak, znat će se kadrovska rješenja u Vladi Srbije za naredne četiri godine. Vladu su u drugi plan bacila krupna vanjsko-politička pitanja, pa se proteklih  tjedana rijetko tko i bavio fenomenom da više od tri mjeseca nakon izbora u kojima većina nije upitna Srbija nema novu Vladu. A i zašto bi to bila tema kada su tri mjeseca i još koji dan ipak manje od šest mjeseci koliko je trajalo iščekivanje nakon izbora 2022. godine?
A i zašto bi bila tema kada u Srbiji nije ništa neobično da se na kadrovska rješenja u Nemanjinoj 11 čeka i čeka. I u Miloševićevoj i postmiloševićevoj Srbiji. Tada se čekalo na koalicijske dogovore. A sada?
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika