Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rijeka i Dinamo odlučuju o prvaku

Iako su, sve do prije nekoliko prvenstvenih kola, borbu za naslov prvaka ravnopravno vodile tri najbolje hrvatske momčadi – Rijeka, Dinamo i Hajduk, s nekoliko uzastopnih rezultatskih kikseva splitski bili su utrku za tron morali prepustiti riječkim bijelima i zagrebačkim modrima. Tako sada, pet kola prije kraja, momčadi Željka Sopića i Sergeja Jakirovića samostalno odlučuju o svojoj šampionskoj sudbini, a njihov izravni duel 5. svibnja mogao bi i izravno odlučiti o naslovu prvaka za sezonu 2023./24.

Rijeka

Proljetna riječka nogometna fantazija i dalje traje, a zadovoljna Armada (navijačka skupina) ne štedi svoja grla i dlanove na izuzetnom pobjedničkom nizu. Riječani ovoga proljeća nižu pobjede, kako u prvenstvu (samo jedan poraz) isto tako i u kupu, gdje ih očekuje finalni dvomeč s Dinamom za pobjednički trofej. Zanimljivo je istaknuti kako je klupska logistika napravila izuzetan potez dovođenjem nekoliko nogometaša čije su inozemne karijere bile u svojevrsnom procjepu (Pjaca, Pašalić, Smolčić, Marić, Mitrović), a sada su razigrani i ponovno interesantni za buduće ino transfere. Hoće li to biti dovoljno za naslov i hoće li Rijeka izdržati u predstojećem finišu, vidjet ćemo uskoro.

Dinamo

Unatoč nešto lošijem startu i razočaravajućim nastupima u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Ligu Europe, višestruki prvak Hrvatske je puno toga nadoknadio u finišu jesenske i nastavku proljetne sezone u 1. HNL. Izborili su europsko proljeće u Ligi konferencije, prošli čak i favorizirani Betis (Španjolska), nakon ispadanja od PAOK-a dali puni gas na domaćim travnjacima. Izdominirali su Hajduka i svladali ga u oba susreta na Poljudu (prvenstvo i kup), posve se bodovno približili vodećoj Rijeci (-2) i izborili plasman u finale nogometnog kupa. Također, nakon puno vremena, u potpunosti odlučuju o svojoj sudbini, jer ih pobjeda protiv Rijeka na Rujevici stavlja na prvo mjesto. Dodatno, nakon puno trzavica i traženja trener Jakirović uspio je posložiti pobjedničku momčad u kojoj solidne partije pružaju Nevistić, Baturina, Kulenović, Sučić i dr., a koju suvereno predvodi najbolji domaći igrač – Bruno Petković.

Rasplet

Osim već pomenutog derbija za prvaka koji će se igrati na Rujevici u nedjelju, 5. svibnja, Rijeku očekuju još dueli protiv Lokomotive, Osijeka i Varaždina u gostima, te domaći susret posljednjeg kola protiv Slavena. S druge strane šampionske utrke, Dinamu predstoje domaći dueli s Osijekom i Rudešom (posljednje kolo), te gostovanje kod Varaždina, Rijeke i Slavena.
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika