Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U znaku poezije

HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada organizirao je i ove godine svoju književno-glazbenu manifestaciju Preprekovo proljeće, koja je održana 20. travnja u Malom amfiteatru SPENS-a. 
Tijekom večeri predstavljeno je novo izdanje zbirke pjesama pristiglih na natječaj udruge – Preprekovo proljeće 2024.. U knjizi su sabrane pjesme različitog stila i tematike, a zastupljen je dvadeset i jedan autor iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 
Proglašene su i tri najuspjelije pjesme. Žiri je najboljom ocijenio Glasno i glasnije Leile Jakab iz Novog Sada, drugu nagradu dobila je Jelena Stanojčić iz Zagreba za pjesmu Buntovniku s razlogom, a treće mjesto zauzela je pjesma Košmar stvarnosti Ljubice Ribić iz Varaždina. 
Žiri je radio u sastavu: pjesnikinja iz Rume i članica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek Maja Gračan Livada, pisac i književni kritičar iz Vinkovaca Franjo Nagulov te spisateljica i književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen dr. sc. Dragana V. Todoreskov. 
Prvonagrađena Leila Jakab je mlada autorica koja prvi puta sudjeluje na natječaju Preprekovo proljeće. Kako se u obrazloženju nagrade navodi, Glasno i glasnije poemična je pjesma s motivima pseudograđanskoga života jedne obitelji, u kojoj se sreću agresija, bijes, nemoć te tišina kao kulminiranje zanijemjelosti. 
»Suprotstavljajući prizore za ‘druge’ sa stvarnim, slikama, L. Jakab se otkriva kao angažirana pjesnikinja koja ukazuje na aktualne probleme vezane za nasilje nad ženama«, zaključuje se.
Svoje pjesme čitali su i članovi Književnoga kluba HKUPD-a Stanislav Preprek, a nastupila je i pjevačka skupina udruge pod vodstvom Dobreta Jankovića. 
»Ovo je već tradicionalna manifestacija koja ima svoju ljepotu i žar. Dosta je ljudi zainteresirano da se nađe u ambijentu Preprekovog proljeća«, izjavila je Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD-a Stanislav Preprek. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika