Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In memoriam: Vera Erl (1940. – 2024.)

U utorak, 23. travnja, nakon duge i teške bolesti u 84. godini preminula je Vera Erl, bibliotekarska savjetnica, viša predavačica na Katedri za knjižničarstvo Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
Rođena je 1940. godine u Drenovcima. Osnovnu školu pohađala je u rodnom mjestu, a završila je Gimnaziju u Vinkovcima. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. iz povijesnih znanosti s temom »Slavonija 1683. – 1848. u zapisima suvremenika«.
U stručno zvanje višeg bibliotekara izabrana je 1991. godine; u zvanje znanstvenog asistenta informacijskih znanosti 1992. godine; u stručno zvanje bibliotekarskog savjetnika 1993. godine; u nastavno zvanje višeg predavača izabrana je 1999. godine.
Svoj radni knjižničarski staž počela je obnašati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima 1959. godine, a u razdoblju od 1966. do 1975. obnašala je i funkciju direktorice Knjižnice, a poslije je radila u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku i Knjižnici Pedagoškog fakulteta u Osijeku.
Objavila je oko 40 stručnih i znanstvenih radova za knjižničarstvo, kulturno-povijesne teme i književne teme. Godine 1996. dobila je Kukuljevićevu povelju, najviše stručno priznanje za zasluge na unaprjeđenju knjižničarske struke u Hrvatskoj, godinu dana kasnije odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dok je 2006. godine dobitnica Povelje Marija Malbaša za unaprjeđenje i promicanje knjižničarske struke. Također, bila je i predsjednica Šokačke grane iz Osijeka, udruge za očuvanje, promicanje, razvitak i unaprjeđenje kulturne tradicijske baštine Šokaca s područja Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Jedna je od inicijatora i organizatora Međunarodnog okruglog stola Urbani Šokci. U tom kontekstu surađivala je i s udrugama i institucijama Hrvata u Srbiji. 
Od Vere Erl na društvenim mrežama oprostio se i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata: »Ostajemo bez prijateljice, bez potpore koja je uvijek bila spremna za Hrvate s bilo koje strane granice – pomoći, doći, pozvati, okupiti, dijeliti, pisati, nikada odustati...«.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika