Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Desetljeće brige o stoljetnoj manifestaciji

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca ove godine obilježava deset godina postojanja i djelovanja, te je tim povodom 18. travnja prije redovite skupštine služena sveta misa u crkvi sv. Roka u Subotici koja je prikazana kao zahvala Bogu za dosadašnji rad. Također, kako je rečeno, ovom prigodom prisjetili su se i svih pokojnih članova, kao i dobročinitelja Udruge. Misno slavlje predvodio je predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić u zajedništvu s biskupovim tajnikom vlč. Draženom Skenderovićem i đurđinskim župnikom i dekanom preč. Danielom Katačićem, koji su ujedno članovi ove udruge. 
Nakon sv. mise u vjeronaučnoj dvorani održana je redovita skupština, koja je na početku među redovite članove primila zainteresirane pojedince. Po ustaljenom redu slijedila su izvješća o radu Udruge u protekloj kalendarskoj godini te financijsko i izvješće Nadzornog odbora. 
U prvom dijelu izvješća mons. Anišić je prikazao što je sve Udruga radila u protekloj godini, kako program 113. Dužijance, tako i sve druge aktivnosti u kojima je sudjelovala. 
Ono što je svakako obilježilo prošlu godinu jeste Dužijanca u Mostaru, a to je prikazano u videozapisu Zvonimira Sudarevića. 
Direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković podnio je financijsko izvješće o radu Udruge, te je rekao kako je ona u protekloj godini poslovala s ukupno više od devet milijuna dinara, točnije ukupan prihod za 2023. godinu iznosio je 9.658.862,41 dinara, a rashodi su bili 9.321.520,55 dinara. Najveći dio sredstava osiguran je putem raznih projekata, a kako je Piuković naglasio, među najvećim donatorima su Grad Subotica i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Značajna sredstva osigurana su i zahvaljujući prekograničnoj suradnji s Gradom Županjom. 
Predsjednik Nadzornog odbora Grgo Kujundžić iznio je kako u poslovanju Udruge nije bilo nikakvih nepravilnosti. 
U nastavku skupštine jednoglasno su usvojena izvješća o radu i financiranju, te je predstavljen plan događanja za ovu godinu. Osim redovitih aktivnosti i programa, ove godine u središtu će biti i proslava 10. obljetnice, te će, kako je Piuković najavio, središnja proslava jubileja biti 28. svibnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. 
Iako je Dužijanca proteklih godina gostovala izvan Subotice (Zagreb, Baja, Novi Sad, Mostar), ove godine, iako ima poziva, nije u planu nikakvo putovanje i predstavljanje. Po riječima Marinka Piukovića, ove godine radit će se na razvojnim projektima. Tako je u planu ustrojavanje i razvijanje Muzeja Dužijance – muzej kruna, stvaranje interpretacijskog centra, kupovina zemlje, izrada projekta – elaborata za obnovu Risarskog salaša, izgradnja višenamjenske sjenice za 150 osoba, prostorno planiranje i pozicioniranje objekata. Također, Piuković je naveo i izdavanje Revije Dužijanca za 2023. godinu, Spomenice Dužijanca u Mostaru, knjige Javna proslava Dužijance od 1968. do 1971. u Subotici Nace Zelića, te kataloga izložbe Žito i motivi poljoprivredne djelatnosti u arhitekturi Subotice.
Uz sve navedeno, u organizaciji UBH-a Dužijanca u programu za ovu godinu je i tridesetak događanja, koja će obilježiti 114. Dužijancu. Kako je već dobro poznato, program Dužijance počinje na blagdan sv. Marka, 25. travnja (jučer) i traje sve do proštenja na Bunariću (25. kolovoza), no, aktivnosti oko pripreme za programe traju cijele godine i stoga ovu Udrugu možemo svrstati među najaktivnije hrvatske udruge u Srbiji.
Najave brojnih događanja u narednom periodu moći ćete pratiti i u našem tjedniku, a središnja proslava Dužijance 2024. bit će 11. kolovoza, također u znaku jubileja. 
Ž. V. 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika