Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voljela bih zaigrati na juniorskom Grand Slamu

Ovoga tjedna se na terenima TK-a Spartak u Subotici igra ITF tenisko natjecanje za tenisače i tenisačice do 18 godina starosti  – J30 Subotica Open 2024. Zara Stipčević iz Zaprešića sudionica je glavnoga turnira na kojemu se bori za nove svjetske bodove, a predah između dva igračka dana iskoristili smo za kraći razgovor.
Kada si se počela aktivno baviti tenisom?
Tenis sam počela igrati sa šest godina u rodnom Zaprešiću, a moj prvi trener bio je Petar Lacković.
Ali i tvoja baka ima važnoga udjela u početku tvoje teniske priče.
Jeste. U biti, moj prvi kontakt s tenisom bilo je igranje s mojom bakom na ulici i mogu reći kako je ona »kriva« što sam zavoljela ovaj sport.
I kako se potom razvijao tzv. dječji (početni) dio tvoje teniske karijere?   
Bila sam prvakinja svoje regije (središnja Hrvatska) u konkurenciji do 10 godina i među osam najboljih u državi. Potom sam u svim kasnijim starosnim konkurencijama (12, 14, 16 godina) bila u TOP 10 u Hrvatskoj.
Na turniru u Subotici nastupaš na ITF turniru do 18 godina i na sjever Bačke si stigla s određenim brojem već osvojenih bodova s prijašnjih turnira. Koji su tvoji najbolji rezultati u ovoj starosnoj kategoriji svjetske konkurencije i gdje si sve igrala do sada?
Igrala sam na turnirima u nekoliko zemalja, primjerice Kuvajtu, Libanonu, Armeniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Irskoj, a ovoga tjedna igram u Srbiji. Moj najveći dosadašnji rezultatski uspjeh je svakako finale singla u Kuvajtu i osvajanje naslova u igri parova.
Za sve postignute rezultate morala si formirati osobni igrački stil koji je zaslužan za brojne pobjede. Kakva je danas Zara na teniskom terenu?
Volim igrati napadački tenis, a u mojoj igri pretežito dominira forhand udarac. Nastojim tjerati svoje suparnice da trče više od mene, jer u suprotnom onda sam ja ona koja to mora.
A što vidiš kao tvoj nedostatak koji bi trebala unaprijediti i poboljšati u bliskoj budućnosti?
Moju »glavu«, koja je često uzrok brojnih pogrešaka i pojedinih izgubljenih mečeva koje bih realno trebala dobiti. U narednom razdoblju nastojat ću intenzivno raditi na tome.
Tko je tvoj igrački uzor iz svijeta profesionalnog tenisa, a koja je tvoja najveća želja u juniorskom dijelu karijere?
Najviše volim Rafaela Nadala zbog njegove fanatične upornosti i snažne igre kojom je svojevremeno dominirao brojnim teniskim turnirima. Voljela bih imati barem dio njegove igračke snage koji bi mi pomogao da zaigram barem u kvalifikacijama za neki od juniorskih grand slamova. Iskreno se nadam kako ću narednih godinu ili dvije uspjeti ostvariti ovu svoju veliku tenisku želju. I naravno jednoga dana postati profesionalna tenisačica. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika