Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nacionalni stadion u Beogradu

Kao sastavni dio plana »Skok u budućnost – Ekspo 2027« prikazan je i projekt novog stadiona u glavnom gradu koji je dobio ime Nacionalni stadion. Jedan španjolski portal otkriva neke detalje o ovom projektu firme arhitektonskog studija Fenvik Iribaren, koji je dizajnirao tri stadiona za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva koje je održano u Kataru 2022. Portal naziva ovaj projekt kao prvi »vrt stadion« na svijetu. Predsjednik Republike prilikom najave ovog projekta rekao je: »Ovo će biti najljepši stadion na cijelom svijetu, možda drugi najljepši«. Zato vrijedi da se i čitatelji Hrvatske riječi upoznaju s ovim, nesumnjivo interesantnim projektom koji će se financirati i (našim novcima), a najavljeno je i kako je i jedna grčka firma zainteresiranan za gradnju. Planirano je da će gradnja koštati 250 milijuna eura, no neki u Beogradu smatraju da će konačna brojka iznositi 900 milijuna eura (možda i milijardu, mislim ja, imajući na umu slučaj našeg subotičkog kazališta koje je trebalo po planu koštati skromnih 24 milijuna). Inače, ova firma je već realizirala jedan projekt i u glavnom gradu: rekonstrukciju Savskog trga ispred nekadašnjeg glavnog kolodvora. Planirana lokacija je u Surčinu pored obnovljene autoceste Miloš Veliki (ovaj pravac je bio poznat kao Ibarska magistrala i bio je poznat po lošoj kvaliteti, što sam osobno iskusio). Predviđeno je prisustvo 55 tisuća gledatelha koji će sjediti na pokrivenom gledalištu (planiran je i klima uređaj za hlađenje, odnosno grijanje gledališta. Objekt je kružnog oblika s fasadom u tri nivoa »visećih vrtova« (slično je bilo i u drevnom Babilonu). Recimo, ako je tekma dosadna, onda će se gledatelji moći šetati u ovim malim parkovima. Oko stadiona će biti izgrađeno i 2.400 parkirnih mjesta za automobile. Naravno, bit će i pratećih ugostiteljskih objekata, kafića i bifea, ali bit će i butika i raznih prodavaonica. Poslije pobjedonosne tekme oduševljeni navijač može kupiti svojoj djevojci, ženi jednu modernu tašnu ili neku haljinu (naravno, tek poslije proslavljene pobjede).

Početak radova

Kao početak izgradnje objavljen je 1. svibanj ove godine, a završetak će biti za dvije godine. Znači, 2026. godine, prije početka Ekspo 2027. Budući da će u Beogradu biti održani izbori za gradsku skopštinu 2. lipnja, sumnjam da će gradnja početi u predviđenom roku. No, možda će (u predizbornoj kampanji)  simbolično biti postavljen nekakav kamen temeljac. Za potrebe svjetskog sajma bit će građene sajamske hale i gradit će se i novi stanovi za potrebe ove velike manifestacije. Praktično, jedan »Novi Beograd II«. Ne samo iz ovih razloga bit će vrlo bitno da vladajuća stranka i koalicijski partneri pobijede na ovim izborima, jer radi se nesporno o vrlo velikoj investiciji.

Dileme starog arhitekta

Što se tiče planiranih građevinskih radova, uglavnom u Beogradu, ali i na potezu prema Novom Sadu, imat ćemo jedan »mega grad« u kojem će stanovati i raditi pola stanovništva Republike. Na fakultetu nismo učili ovakvo prostorno planiranje. A možda je moje znanje zastarjelo!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika