Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Napadači uhićeni, MVEP uputio prosvjednu notu

Zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti u Pančevu su uhićeni N. R. (22), M. K. (23), Ž. M. (23) i F. M. (21) iz Omoljice.
Osumnjičeni su uhićeni jer se terete da su 13. travnja oko 1 sat i 20 minuta u Pančevu, u ulici Trg mučenika, na parkiralištu, u blizini ugostiteljskog objekta »Šaran«, izazivali nacionalnu mržnju tako što su po nacionalnoj osnovi vrijeđali oštećene N. K., K. R., M. B. i M. K., državljane Republike Hrvatske, te su zadavali udarce rukama i kaiševima N. K. i K. R., kao i B. L. i M. C., dvojici državljana Republike Srbije, uslijed kojih su oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede.
Kako doznajemo, glumci iz Hrvatske u Srbiji su boravili zbog snimanje scena za jedan film, a s njima su na setu u Omoljici bila i dvojica kolega, državljana Srbije. Nakon snimanja otišli su u Pančevo u restoran Šaran, a napad se dogodio nakon njihovog izlaska iz restorana, a napadači su prije toga također sjedeli u istom restoranu.
Policija ih je uhitila brzo nakon incidenta.
Brzu reakciju policije pohvalio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov. On je dan nakon incidenta napisao na X platformi da je postupanje policije za svaku pohvalu. »Dobro bi bilo čuti riječi osude… I adekvatno reagiranje pravosudnih tijela«, napisao je Žigmanov.
U povodu incidenta koji se dogodio 13. travnja u Pančevu, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je prosvjednu notu Srbiji, zbog, kako navode, napada na četvoricu hrvatskih državljana u blizini jednog lokala u Pančevu.
U priopćenju MVEP-a se navodi da su u tom ničim izazvanom »teškom napadu« napadnuta četiri državljana Hrvatske i dva državljana Srbije, koji su stali u njihovu obranu. 
»MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran«, navodi se u priopćenju i dodaje da očekuju »hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od dužnosnika Republike Srbije«.
MVEP traži da im se hitno dostave sve relevantne informacije vezane za postupanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije u ovom konkretnom slučaju, kao i primjereno kažnjavanje počinitelja.
Napadači su saslušani u Višem javnom tužiteljstvu u Pančevu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a pritvor do 30 dana Viši sud je odredio osumnjičenom Ž. M. zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao ponoviti kazneno djelo.
Fizički napad na četvero hrvatskih državljana u Pančevu proteklog vikenda osudio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te dodao da će nadležna tijela učiniti sve da procesuiraju odgovorne za taj incident.
»To je nedopustivo i nedozvoljivo. Tako nešto se nigdje, ni kod nas ni u regionu, ne smije događati«, izjavio je predsjednik Srbije na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika