Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brnabić odbila novi prijedlog oporbe

Zastupnici koalicije »Srbija protiv nasilja« uputili su predsjednici Skupštine Srbije Ani Brnabić prijedlog o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona u kojem se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istodobno, na jesen ove godine, prenosi Beta.
U dokumentu koji je poslan Brnabićevoj navodi se kako se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izborima u prethodnim godinama sustavno razdvajani termini u kojima se biraju vijećnici skupština jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov prijedlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.
U dokumentu piše da se izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih općina, gradova u Srbiji trebaju održati u istom danu najranije šest mjeseci od stupanja na snagu posljednjeg donesenog zakona, a najkasnije do kraja 2024. godine.
»Narodna skupština donijet će zakone o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih zastupnika, Zakona o jedinstvenom biračkom popisu, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o financiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprječavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu«, navedeno je u prijedlogu.
Predviđeno je da tijela grada Beograda, općina, gradova i gradskih općina koja su obavljala funkcije u trenutku stupanja na snagu ovog Ustavnog zakona nastavljaju rad do dana konstitituiranja novih skupština.
U dokumentu koji je oporba uputila navodi se kako je ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona za provođenje Ustava Srbije sadržan u članku 205. Ustava, prema kojem se za provođenje promjene Ustava donosi Ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih zastupnika.
Države, kaže se, mogu naići i na izazove u uspostavljanju novih instituta i konstituiranju novih tijela vlasti u vremenu koje je bliže ili dalje od trenutka promjene ustava, pa se tada donosi ustavni zakon o izmjenama i dopunama ustavnog zakona za provođenje ustava u cilju prevladavanja problema upotrebom ustavom opravdanih procesnih mehanizama.
»O tome postoje uporedni primjeri, poput iskustava Crne Gore, Hrvatske i Slovenije«, navodi se u obrazloženju i dodaje da je slična praksa viđena i ranije u Srbiji.
Predsjednica skupštine Brnabić je odbila prijedlog oporbe da se beogradski izbori odgode, jer bi time, kako je rekla, bio prekršen Ustav. Ona se obratila javnosti nakon što joj je oporbena koalicija uputila prijedlog ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona.
»Vrhunska neodgovornost oporbe, grupirane oko ‘Srbija protiv nasilja’… Od njih mi je danas stigao novi prijedlog, nema ama baš nikakve veze s onim što su dostavljali do sada. Sada imamo novi zahtjev…. A što je sada novi zahtjev? Zahtjev je da Skupština usvoji, dvotrećinskom većinom, izmjenu ustavnog zakona, kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine. Dakle, nema veze što smo mi imali lokalne izbore u određenim lokalnim samoupravama, koliko je ustavom zagarantiran mandat, ništa od toga nema veze, nekima ćemo skratiti mandate, nekima produžavamo i kažemo kad će biti ti izbori. Dakle, svi građani koji su glasali u prosincu bi trebali ponovno glasati«, rekla je Brnabić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika