Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hajduku vrime nije...

Tijekom cijele prošle godine hrvatskom sportskom javnosti odzvanjao je svojevrsni splitski slogan: »Ivane, vrime je...«, koji je aludirao na povratak reprezentativca Ivana Perišića u matični klub Hajduk (iz kojeg je potekao, ali nikada nije odigrao niti jedan susret za seniorsku momčad). Paralelno s njegovim željenim povratkom živjela je i dugogodišnja težnja za konačnim osvajanjem naslova prvaka Hrvatske. Ivan se početkom godine vratio u Hajduk, ali su blijede proljetne izvedbe njegovog kluba pokazale kako »Hajduku vrime nije«.

Sunovrat Hajduka

Malo tko je u golemoj navijačkoj armiji Hajduka (najvećoj u Hrvatskoj) mogao vjerovati kako će nakon jesenskog naslova u nastavku prvenstva svi snovi o osvajanju prvenstva utihnuti već nakon 29. prvenstvenog kola. Naprosto zvuči nevjerojatno da jedna takva momčad, nošena krilima rekordnog broja registriranog članstva (107.424), može toliko podbaciti na terenu (osobito domaćem) i prosuti solidnu prednost koju je imala na početku nogometnoga proljeća. Redali su se kiksevi, gubili bodovi, a naslov je postajao sve dalji. Nakon Rujevice priča o povratku šampionskog pokala na Poljud je i formalno završena. Odlukom Nadzornog odbora smijenjeni su predsjednik Lukša Jakobušić i trener prve momčadi Mislav Karoglan. Za v. d. trenera postavljen je njegov dosadašnji zamjenik Jure Ivanković. Ostalo je mnogo pitanja bez odgovora o kojima će se novo privremeno čelništvo kluba morati vrlo uskoro očitovati. 

Mrtva utrka Rijeke i Dinama

Pobjedom nad jednim od glavnih rivala (1:0) Rijeka je Hajduku pobjegla na nedostižnih 10 bodova (65 naspram 55) i sada se borba za naslov svela na samo dva ozbiljna kandidata. Riječani trenutačno imaju pet bodova prednosti nad Dinamom, ali Zagrepčani imaju susret manje (očekivana pobjeda) i praktički je razlika svega dva boda. Do kraja prvenstvene utrke je ostalo još 7 ligaških kola, što je ipak još dosta za odigrati, ali prema viđenom u dosadašnjem dijelu proljetnog nastavka, Rijeka i Dinamo ne bi smjeli imati problema s ostatkom lige. Prema već mnogo puta spominjanom scenariju finale ovogodišnje 1. HNL trebao bi biti susret 4. ili 5. svibnja kada Dinamo u 33. kolu gostuje na Rujevici. Ukoliko do tada netko od vodećeg dvojca ne kiksne u duelima protiv na tablici slabije plasiranih momčadi, posljednji šamionski derbi sezone bi mogao donijeti i konačnu odluku o novom prvaku. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika