Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upoznaj domovinu – u teoriji i praksi

Učenici od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole koji pohađaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture posjetili su Primorsko-goransku županiju i upoznali se s tradicijom, baštinom i običajima ovoga kraja. 
Zahvaljujući suradnji Hrvatskog nacionalnog vijeća, HKC-a Srijem – Hrvatski dom i Primorsko-goranske županije i ove godine od 2. do 4. travnja organizirana je 11. po redu ekskurzija za učenike spomenutog predmeta u Srijemskoj Mitrovici.
Projekt »Upoznaj domovinu« pokrenut je 2011. godine uz podršku HKC-a Srijem – Hrvatski dom, HNV-a i županije koja se određene godine posjećuje. Prethodnih godina djeca su imala priliku upoznati Zagreb, Zagrebačku županiju, Primorsko-goransku, Osječko-baranjsku, Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Varaždinsku, Istarsku i Međimursku županiju. Kako je posjet Primorsko-goranskoj županiji bio 2012. godine, nove generacije učenika izrazile su želju upoznati se s povijesnim i kulturnim znamenitostima, te prirodnim ljepotama ove županije.
»Vrlo sam zadovoljan rezultatima projekta ‘Upoznaj domovinu’ koji smo realizirali ove godine. Ovakve ekskurzije djeci puno znače, jer na taj način mogu uživo vidjeti sve ono što uče na nastavi na predmetu hrvatski jezik s elementima nacionalne kulure. Ekskurzije su uglavnom trodnevne i djeca posjećuju kulturne znamenitosti i muzeje, kao i ono što županija čiji smo gosti predloži da je važno posjetiti«, kaže profesor Dario Španović.
Tako su učenici, njih 44, u pratnji tri vodiča: Ane Hodak, Katarine Janošević i Daria Španovića posjetili Grad Rijeku i otok Krk. Nakon dolaska djeca su smještena u učenički dom Kvarner u Rijeci, gdje ih je dočekala i pozdravila ravnateljica doma Dubravka Alar Vičević. U ime Primorsko-goranske županije učenike je dočekala zamjenica župana Marina Medarić u pratnji Marina Škopca, stručnog suradnika za županijsku riznicu i učeničke domove pri Upravnom odjelu i Ane Štefančić Modrić, više savjetnice za međunarodni protokol i suradnju koji su učenicima i voditeljima ekskurzije nakon razgovora uručili darove dobrodošlice.
Prvog dana po dolasku djeca su s vodičima obišla Grad Rijeku: palaču Jadran, Gradski toranj, katedralu svetog Vida, Kapucinsku crkvu Gospe Lurdske, Hrvatsko narodno kazalište, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, Stara vrata, a poseban dojam je ostavio posjet Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Drugi dan posjeta bio je rezerviran za odlazak na otok gdje su djeca obišla Grad Krk i njegove znamenitosti poput gradskih zidina, krčke katedrale i kaštela kojeg su podigli krčki knezovi Frankopani. Nakon povratka s otoka Krka uslijedio je posjet Trsatu, najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj, gdje su djeca obišla trsatski kaštel i crkvu Gospe Trsatske. Trećeg dana nakon doručka uslijedio je povratak u Srijemsku Mitrovicu u koju su se djeca vratila s prelijepim uspomenama iz Primorsko-goranske županije.
S. Ž. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika