Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva vijesti

Mladenci Ana i Dario na audijenciji s Papom 

Ana (rođ. Dulić) i Dario Mišanec bračni su par koji je za medeni mjesec otputovao u Rim gdje su se, kao tek vjenčani par, susreli i s papom Franjom na općoj audijenciji. 
Kako mladenka Ana kaže, za tu mogućnost doznali su od prijatelja tijekom pripreme putovanja. 
»Na dan audijencije došli smo u Vatikan dosta ranije prije početka kako bismo prošli sve sigurnosne kontrole i na vrijeme se smjestili na mjesto predviđeno za nas. Napokon je stigao i Sveti Otac te je audijencija započela čitanjem Božje Riječi, zatim slijedi pozdrav svih pridošlih hodočasnika, a onda se Sveti Otac prigodnim mislima obrati svima prisutnima. Nakon završnog blagoslova papa obilazi sve one koji sjede blizu njega pa je tako pri kraju došao i do nas mladenaca, sposi novelli. Rukovali smo se s njim i poljubili mu ruku, čestitali smo si Uskrs i tada nas je papa blagoslovio. Bili smo vrlo uzbuđeni i sretni, a ponajprije Bogu zahvalni što nam je omogućio ovaj susret s papom Franjom. Prekrasne fotografije koje smo kasnije preuzeli u Vatikanu ostat će nam za uspomenu na ovaj lijepi susret cijeli naš život! Svi dani koje smo proveli u Rimu su nam bili prekrasni jer smo vidjeli toliko ljepote, a susret s papom je vrhunac našeg putovanja i hodočašća!« kaže Ana Mišanec iz Slavonskog Broda, a rodom iz Đurđina. 
Ana pojašnjava kako je za susret mladenaca s papom potrebno rezervirati uobičajene karte za opću audijenciju koje se mogu dobiti na kućnu adresu ili se mogu preuzeti u Vatikanu kod brončanih vrata. Osim toga, mladenci trebaju biti vjenčani ne više od godinu dana i potrebno je da na audijenciju dođu odjeveni kao na dan svoga vjenčanja. Po tome ih se, kaže Ana, na audijenciji svrstava u kategoriju sposi novelli te tako mladenci imaju svoje posebno mjesto na audijenciji s papom. 
J. D. B.


Svećenici iz Hrvatske u Srijemskoj biskupiji

Proteklog tjedna na uskrsni utorak i uskrsnu srijedu svećenici i bogoslovi Jastrebarskog dekanata posjetili su Srijemsku biskupiju. U Srijemskoj Mitrovici dočekali su ih biskup Srijemske biskupije mons. Fabijan Svalina i generalni vikar preč. Ivica Ivešić. 
»Zagrebački svećenici hodočastili su velikanima ranokršćanskoga razdoblja koji su dali svoj veliki doprinos životu Crkve na ovim prostorima u punom smislu te riječi. Svećenici i drugi hodočasnici u posljednje vrijeme često dolaze na prostore Srijemske biskupije. Na taj način žele pokazati svojevrsnu podršku ponovno samostalnoj biskupijskoj jedinici i upoznati ove krajeve, ljude, običaje i povijesne znamenitosti ovoga kraja. To je na neki način njihova duhovna potpora i snaga za sve ljude koji žive na ovim prostorima«, istaknuo je mons. Svalina.
Svećenici i bogoslovi Jastrebarskog dekanata u zajedništvu s još osam svećenika predvođenih arhiđakonom karlovačko-goričkim preč. Josipom Kuhtićem i dekanom preč. Miroslavom Lesičarem, sudjelovalo je na prijateljskom pastoralnom putovanju u Srijemsku biskupiju.
»Drago nam je da dolazimo u Srijem posjetiti našeg prijatelja biskupa srijemskog Svalinu. Time pokazujemo jedno iskreno prijateljstvo. Čast mi je što je došla velika skupina naših svećenika iz Zagreba i okolice, Jaske prema Krašiću. Htjeli smo vidjeti kako žive vjernici na ovim prostorima i kako radi novi srijemski biskup. Oduševljeni smo prijemom, iskrenošću i prijateljstvom biskupa i generalnog vikara. Za mene osobno ovo je pravo osvježenje vjere. Važno je pružiti i dati podršku našim vjernicima u Srijemu, a tu solidarnost treba pokazati ne samo riječima nego i  konkretnim djelima. Pravi vjernici se uvijek drže za ruke. To želimo sada pokazati i svjedočiti Isusovu prisutnost, Njegovo uskrsnuće, u uskrsnom tjednu«, izjavio je preč. Josip Kuhtić. 
Tijekom dvodnevnog studijskog putovanja, osim Srijemske Mitrovice, svećenici iz Hrvatske posjetili su biskupijsko svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu i župu u Zemunu.
S. D.

Zahvala za 50 godina svećeništva

Katedralni župnik u Subotici mons. Stjepan Beretić, koji ove godine obilježava 50 godina svećeništva, predvodio je u nedjelju, 6. travnja, svetu misu u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru. On se zahvalio svim pokojnim i živim rođacima i dobročiniteljima iz Sombora koji su molitvom pomogli pripreme za njegovu svetu dužnost.
»Zahvaljujem župniku Josipu Pekanoviću što me je pozvao da u ovoj crkvi, crkvi svoga krštenja, svete pričesti i krizme zahvalim Bogu za 50 godina svećeništva. Ovom svetom misom zahvaljujem Bogu za nebrojene milosti kojima me je pratio do sada«, kazao je mons. Beretić.
Mons. Stjepan Beretić rođen je u Somboru 1947. godine. Za svećenika je zaređen 1975. godine, a zaredio ga je biskup Subotičke biskupije Matija Zvekanović.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika