Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvalitete zraka u Subotici

Organizacija IT Subotica 2030 pokrenula je novu veb platformu koja omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje kvalitete zraka širom Subotice. Ova platforma, kako prenosi portal subotica.com, donosi određene novine u monitoringu kvalitete zraka, omogućujući korisnicima da dobiju detaljne informacije o koncentraciji PM čestica u zraku (PM 1, PM 2.5 i PM 10), s posebnim naglaskom na PM 2.5, koje su ključne za zdravlje ljudi. 
Krajem prošle godine, organizacija IT Subotica 2030 postavila je 20 uređaja za praćenje kvalitete zraka na teritoriju grada Subotice, a sada predstavljaju i digitalni alat koji omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje zraka. Veb adresa ovog digitalnog alata je vazduh.itsubotica2030.rs, dizajnirana tako da bude pristupačna kako na kompjutorima, tako i na mobilnim uređajima. 
»Korisnici mogu vizualno pratiti kretanje vrijednosti na mapi u posljednjih 24, 36, 48 sati, kao i posljednjih sedam dana. Kompletan historijat podataka mjerenja bit će dostupan za pretragu kroz tabelarne prikaze, a svi podaci su besplatno dostupni za preuzimanje u istraživačke svrhe. Uz to, subotička platforma će pružati preporuke o dijelovima grada s najčistijim zrakom u danom trenutku, omogućavajući korisnicima da bolje planiraju svoje aktivnosti. Veliki akcent stavljen je i na edukaciju, pružajući korisne informacije o tome kako građani mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka i smanjiti štetne utjecaje«, navode iz ove organizacije, a prenosi subotica.com.
Korištenje sajta je potpuno besplatno. U narednom periodu organizacija IT Subotica 2030 planira nastaviti s nabavkom i postavljanjem novih uređaja za praćenje kvalitete zraka na još više lokacija.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika