Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kolegij o izborima završen bez dogovora

U Skupštini Srbije u srijedu je završen rad Kolegija, na kojem su sudjelovali predsjednica parlamenta Ana Brnabić i šefovi zastupničkih grupa u parlamentu, a na kome se razgovaralo o primjeni preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na sastanku se raspravljalo i o tri zahtjeva oporbe za predstojeće beogradske i lokalne izbore. 
Vlast i oporba su se prvi put poslije izbora našli za istim stolom u parlamentu u ponedjeljak, 1. travnja, kako bi razgovarali o izbornim uvjetima, ali dogovor, kako je rečeno novinarima, nije bio postignut.
Brnabićeva je poslije razgovora rekla kako je vladajuća koalicija prihvatila dva od tri zahtjeva oporbe – da se formira neovisna komisija koja bi vršila kontrolu i reviziju biračkog popisa i da javni servis »počne objektivno izvještavati i bude svima podjednako dostupan«.
Brnabićeva je istakla da jedini zahtjev koji nisu mogli prihvatiti je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u prosincu budu održani istog dana.
Na Kolegij su se odazvale sve zastupničke grupe vladajuće koalicije SNS, SPS, SDPS, JS, PUPS, SVM, Stranka pravde i pomirenja, kao i predstavnici koalicije »Srbija protiv nasilja« i koalicije NADA.
Na sastanak nisu došli predstavnici zastupničke grupe »Mi – glas iz naroda dr Branimir Nestorović«, kao ni predstavnici zastupničke grupe »Ekološki ustanak« koju predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta.
Nakon završenog sastanka zastupnik koalicije SPN-a Miroslav Aleksić rekao je da je vlast odlučila na beogradske izbore ići bez oporbe, jer ključni zahtjev dvije oporbene koalicije SPN i NADA – spajanje beogradskih s lokalnim izborima u preko 80 lokalnih samouprava koji nisu održani 17. prosinca nije ispunjen. Prema njegovim riječima »kako bi vlast mogla nastaviti s izbornim manipulacijama, i kako bi se ponovilo preseljenje birača za račun vlasti, kao što je i bilo 17.  prosinca«.
Govoreći o preporukama OEBS/ODIHR, Aleksić je dodao da vlast ništa nije učinila da ispuni te preproruke i popravi izborne uvjete. 
»Mi želimo izići na izbore, naš jedini politički zahtjev je spajanje izbora, svi ostali zahtjevi su vezani za ODIHR. Ili izbore imamo ili nemamo, postoji još malo vremena, 18. travnja je rok do kada se može izmijeniti Zakon o lokalnim izborima da se produži rok za kampanju sa 120 dana na 150 dana, mi ne možemo nadalje ni o drugim preporukama razgovarati, predsjednica parlamamenta je očevidno odlučila na te izbore ići bez oporbe«, zaključio je Aleksić.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika