Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jagnjeće pečenje

U ovom broju Hrvatske riječi objavljujemo recept za pripremu jagnjećeg pečenja. Može se poslužiti za svečani uskrsni ručak, a kako je Uskrs iza nas, ovaj recept možete iskoristiti za neku drugu posebnu prigodu.
Prije postojanja zamrzivača i lako dostupnog mesa u mesnicama ljudi na salašima su uvijek znali tko drži jaganjce, pa su se i dogovarali tko će ga s kime kupiti i razdijeliti. Jagnjetina nije meso koje se konzumiralo često, uglavnom se ostavljalo za specijalne prilike i blagdane poput Uskrsa. Ovaj lak, ali izuzetno ukusan recept predstavila je Marija Ušumović iz Subotice koja ga je dobila od svoje majke.

Sastojci:
1 zadnji jagnjeći but
4-6 čenova češnjaka
sol
vegeta
0,5 l piva
Priprema:
Prvo se uzdužno izreže češnjak. Zadnji but od jagnjeta izbuši se na rupice i u njih se stave komadići češnjaka. Ovaj način pripreme mesa se zove špikovanje. Nakon špikovanja potrebno je meso posoliti solju i vegetom i dobro utrljati. Jagnjetina se stavi u pleh i umota (u novije vrijeme u prijanjajuću foliju) i ostavi u hladnjak na 12 sati kako bi meso upilo začine. Meso se peče poklopljeno (sada se koristi folija) na 200 stupnjeva. U tepsiju se sipa pola litre piva, a meso se pokriva aluminijskom folijom. Tijekom pečenja potrebno je više puta preokrenuti jagnjetinu kako bi se obje strane »kuhale« u pivu dok se peku u pećnici. Ovim postupkom se čuva sočnost i mekoća jagnjetine. Ovisno o debljini mesa, peče se između 4 i 6 sati. To morate procijeniti sami. Pola sata prije kraja potrebno je ukloniti aluminijsku foliju kako bi se meso »zapeklo« i dobilo predivnu boju pečenja koju svi volimo. 
Ukoliko se jagnjetina priprema ua Uskrs, pečenje se nosi i na svećenje hrane u crkvu, skupa s jajima, kobasicama i ostalim namirnicama koje se stavljaju u kotaricu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika