Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Derbi pripao Dinamu

Pogodak odluke za slavlje Dinama u velikom hrvatskom derbiju na Poljudu (0:1) zabio je reprezentativac Bruno Petković i praktično ugasio hajdučki šampionski fenjer. Sedam bodova zaostatka za vodećom Rijekom i dva boda minusa spram Dinama (koji ima i susret manje) čine se prevelikom distancom i za najvjernije navijače bilih. Želje stotine tisuća navijača su jedno, ali mogućnosti izabranog igračkog kadra su drugo.

Dinamo ima sve u svojim rukama

Najveći hrvatski nogometni susret, pored fenomenalnog Petkovića (zabijao je i u Ligi Konferencije (7) i reprezentaciji protiv Egipta), odlučilo je, prije svega, veliko međunarodno iskustvo modrih. Dinamo je ove euro sezone odigrao 14 internacionalnih susreta, koliko Hajduk nije sakupio u nekoliko godina. Plus, pokazalo se na terenu, selekcioniranje dovedenih prinova uvelike ide na stranu višestrukog prvaka Hrvatske. Tek sada, kako vrijeme odmiče, i »inodinamovci« (Bernauer, Piere – Gabriel, Kaneko, Hoxha, Ogiwara i dr.) se postupno navikavaju na hrvatski klupski nogomet, vidi se njihova realna kvaliteta u odnosu na neke razvikane prinove u biloj majici. Ogromna razlika u europskom kvocijentu bila je itekako vidljiva u subotu navečer u Splitu. A čini se kako bi mogla ponovno prevladati i u konačnici još jedne prvenstvene utrke u 1. HNL.

Hajduk je prosuo sve

Pobjeda u derbiju protiv jednog od rivala u borbi za naslov predstavljala je, doslovno, posljednju slamku spasa nade kako bi se, nakon toliko godina iščekivanja, naslov konačno mogao vratiti na Poljud. Ali trebalo je pobijediti Dinamo. Nažalost prepunih tribina i više od stotinu tisuća registriranih članova (što nitko nikada neće imati u Hrvatskoj, a ni u bližoj okolini), momci u bijelom očito nisu dorasli ovako velikoj zadaći (čast izuzecima). Čak bi se za pojedince moglo reći kako se i nedovoljno bore i nogometno iskazuju na terenu. Nećemo navoditi imena, jer je to u izgubljenoj bici posve izlišno, ali ostaje žal za pojedinim pogreškama struke i čelništva kluba. Ponajprije zbog brzopletog otpuštanja Valdasa Dambrauskasa, po mnogima najboljeg Hajdukovog trenera u posljednjih nekoliko desetljeća, jer sve se više čini kako je on jedini imao taj pravi špurius za ovu bilu generaciju.

Rijeka »grabi« ka naslovu  

Momčad Željka Sopića, u ovom trenutku zasigurno hit trenera 1. HNL, suvereno drži vrh ljestvice. Samo jedan proljetni kiks (minimalni poraz od Dinama u Zagrebu) i impresivni pobjednički niz osigurali su Riječanima stabilnu lidersku poziciju, uz situaciju da praktički rasplet cijeloga prvenstva drže u svojim rukama. Predstojeći veliki jadranski derbi protiv Hajduka na domaćoj Rujevici dat će odgovor jesu li spremni pobjednički istrčati do samoga kraja. U goste im stiže ozbiljno uzdrmani jesenski prvaci, koji nakon poraza od Dinama svaku sljedeću utakmicu moraju igrati na sve ili ništa. Rijeka ima svojevrsnu prvu meč (prvenstvenu) loptu...
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika