Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Svjedočenje Uskrsa najljepši je dar današnjem svijetu«

Najveći kršćanski blagdan proslavljen je diljem biskupija u Srbiji. U beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano uskrsno misno slavlje 31. ožujka predvodio je nadbiskup mons. Santo Rocco Gangemi, u katedrali sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici euharistiju je predvodio srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, a u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske biskup subotičke biskupije mons. Franjo Fazekas. 

Beogradska nadbiskupija

Uz apostolskog nuncija u Srbiji nadbiskupa mons. Santo Rocco Gangemia uskrsno misno slavlje u beogradskoj katedrali koncelebrirali su savjetnik Nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion i katedralni župnik i rektor Marijanuma vlč. Mihael Sokol, prenose mrežne stranice Beogradske nadbiskupije.
Nuncij Gangemi je u propovijedi istaknuo kako je Gospodin Isus iz ljubavi prema čovjeku podnio smrt. 
»Susreli su se smrt i život te je Gospodar života pobijedio smrt i sada živi«, rekao je nuncij Gangemi te se osvrnuo na čitanja koja govore o tome što se događalo u Galileji i kako je Isus uskrsnuo treći dan. 
»Uskrs nam govori da posljednu riječ ima Bog, a to je ona Riječ koja se ne šapuće nego se izgovara sa silom, Riječ koja je pobijedila smrt, zlo i grijeh te koja je proglas jednog boljeg postojanja«, rekao je propovjednik. 
Nuncij Gangemi je zaključio propovijed glavnom porukom Uskrsa, a to je činjenica da je Krist uskrsnuo i nadjačao smrt i tamu, prenose mrežne stranice Beogradske nadbiskupije.

Srijemska biskupija

U Srijemskoj Mitrovici uskrsnu misu su uz biskupa Svalinu služili kancelar Srijemske biskupije preč. Tomislav Lasić te katedralni župnik preč. Ivan Rajković, objavile su mrežne stranice Srijemske biskupije. Biskup Svalina je u homiliji govorio o vjeri te kazao da je srce vjere nada da će se žalost pretvoriti u radost, smrt u uskrsnuće jer vjerovati u Boga znači vjerovati u sreću i radost, to je odlika kršćanina. Pitao je okupljene bi li željeli uskrsnuti, vjeruju li da mogu uskrsnuti s Isusom, ne samo na koncu života, već sada.
»Našoj zajednici je potrebno višestruko uskrsnuće. Mi vjerujemo ne u obnovu života nego u vječni život, a to znači da ga mi već sada živimo. Pitajmo se jesmo li barem ‘malo’ uskrsnuće? A to znači da smo djelomično umrli našim manama, potištenostima, našim grijesima. Isus uskrisuje u ljubavi. Uskrs je potvrda čudesnosti i svemoći ljubavi. Pa i danas vjera ne treba biti svjedok prošlosti, iz nje se treba i danas događati uskrsnuće. Danas mi trebamo svjedočiti pravednost i ljubav Isusovu. Tako se Isusovo uskrsnuće svjedoči ‘našim uskrsnućem’«, naglasio je.
Srijemski je biskup također rekao da se do uskrsnuća dolazi kroz ljubav i patnju te da samo ljubav pobjeđuje zlo i sputanost. Istaknuo je da kršćanska vjera nije vjera prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti. 
Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić.

Subotička biskupija

U subotičkoj katedrali svečano uskrsno slavlje predvodio je biskup ove biskupije Franjo Fazekas u zajedništvu s katedralnim župnikom mons. Stjepanom Beretićem i stalnim đakonom Ferencom Sótanyjem, piše tiskovni ured biskupije.
»Neka bude hvaljen Bog, Otac našega Gospodina Isusa Krista koji nas po svom velikom milosrđu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih ponovno rodi za živu nadu! Ove je riječi apostol sv. Petar upravio prvim kršćanima možda baš dok su bili sabrani na Uskrsnom bdjenju da se sjećaju Kristove smrti-uskrsnuća«, riječi su kojima je biskup Fazekas započeo uvodni dio homilije.
Biskup se među ostalim osvrnuo i na žene koje su na uskrsno jutro pošle na grob, govoreći među sobom »Tko će nam odmaknuti kamen s vrata groba?«. 
»Isto se kaže i među nama: tko će nam prevrnuti kamen, koji je u međuvremenu postao još češći i još teži, da bismo mogli vidjeti Njega, Uskrsnuloga? Po pitanju Isusa iz Nazareta sve se nekako zakompliciralo. Svatko kaže svoje, na Njegov račun pišu se o Njemu najrazličitije stvari. Svatko Ga nastoji vući i povući na svoju stranu. I mi sami smo se naviknuli, kada na svakoj misi naviještamo Njegovu smrt i uskrsnuće, da se tome ne radujemo i ne divimo. Kamen koji skriva Isusa danas je sačinjen od nagodbe, od slabe naučene stvari, od ravnodušnosti. Ali, to je kamen koji ne pritišće toliko Spasitelja koliko tišti nas i naše srce«, istaknuo je biskup.
Biskup je homiliju završio riječima: 
»Mi živimo u jednom lakomislenom svijetu, ponekad sa zanosnim i nepromišljenim idejama, ali dobrim dijelom to je svijet bez nade, bez onih pravih iščekivanja, bez svoga sutra. Zato je naše svjedočenje Uskrsa, nade, ljubavi i radosti najljepši dar današnjem svijetu«.
Slavlje je uzveličao Katedralni zbor Albe Vidaković na čelu s orguljašem i zborovođom Miroslavom Stantićem.
H. R.
Foto: Radio Marija i www.catholic-su.rs

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika