Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Šumska kraljica u Zagrebu i Osijeku

OSIJEK/ZAGREB – Dječja opera Šumska kraljica Franje Štefanovića (1879. – 1924.) u izvedbi učenika Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada pod ravnanjem prof. Ane Kovačić gostuje u Hrvatskoj. Prema najavama, opera je jučer (četvrtak, 4. travnja) izvedena u Zagrebu u kazalištu Trešnja dok danas (petak, 5. travnja) gostuje u Osijeku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Početak je u 18 sati. 
Predstava je realizirana u suradnji s HKPD-om Jelačić iz Petrovaradina, koje skrbi o umjetničkoj ostavštini petrovaradinskog skladatelja Štefanovića, koji se ujedno smatra i tvorcem opere za djecu u svijetu. Povod za ovu mini turneju je 100. obljetnica od smrti Franje Štefanovića, jubilej koji se obilježava ove godine. Navedena gostovanja opere financijski pomažu Grad Zagreb, Zagrebački holding i Grad Osijek, a u organizacijskom smislu Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. 

Boroš i Tabak na skupnoj izložbi

BAČKA TOPOLA – Večeras (petak, 5. travnja) u izložbenoj dvorani Doma kulture u Bačkoj Topoli bit će otvorena skupna izložba troje subotičkih slikara: Andrása Juhásza (Pejzaži), Miodraga Miše Boroša (Portal 2.) i Jasminke Tabak Gine (Ginaartshow). Boroš i Tabak članovi su HLU-a Croart, a izložbu će tim povodom otvoriti član uprave te udruge Josip Horvat. Program počinje u 17 sati. 

Gostuje Hrvatsko kazalište iz Pečuha

SUBOTICA – Hrvatsko kazalište iz Pečuha gostovat će sutra (subota, 6. travnja) u Subotici s komedijom Triput Bog pomaže. Predstava će biti igrana u HKC-u Bunjevačko kolo, s početkom u 19.30 sati. Autor teksta je Marjan Kiš, a redatelj Slaven Vidaković. Ulaznice će se prodavati po cijeni od 300 dinara.

Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a

SUBOTICA – Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, u četvrtak, 11. travnja, bit će proslavljeno petnaest godina djelovanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Početak je u 19 sati.
Zavod je utemeljen koncem ožujka 2008. odlukom Izvršnog vijeća AP Vojvodine i Hrvatskog nacionalnog vijeća radi očuvanja, unaprjeđenja i razvoja kulture hrvatske zajednice u Vojvodini. Svoj rad djelatnici Zavoda započeli su 1. siječnja 2009. godine i od tada u prvoj profesionalnoj ustanovi kulture Hrvata u Vojvodini rade u suradnji s institucijama, ustanovama, hrvatskim udrugama kulture i velikim brojem suradnika iz Vojvodine, Hrvatske i Mađarske, na očuvanju, razvoju i prezentaciji baštinskih nanosa i suvremene kulture, na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture, umjetnosti i znanosti vojvođanskih Hrvata, u području bibliografije i arhivistike, menadžmentu i edukaciji u kulturi te u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske zajednice u Vojvodini.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika