Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vidljiva potpora Hrvatima u posljednjih osam godina

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sastao se u petak, 22. ožujka, u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici s predsjednikom ove stranke Tomislavom Žigmanovim. Sastanku su nazočili i savjetnik pri Državnom uredu dr. sc. Milan Bošnjak, te dužnosnici stranke Marin Piuković, Josipa Vojnić Tunić i Ninoslav Radak. Zvonko Milas je na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice u 11. izbornoj jedinici za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. 
Predsjednik DSHV-a Žigmanov je nakon sastanka rekao kako su razgovarali o društvenom i političkom položaju pripadnika hrvatske zajednice, prošlim i predstojećim izborima na kojima sudjeluje ova stranka: 
»Izvijestili smo državnog tajnika o našim rezultatima na netom završenim izborima za republički i pokrajinski parlament, govorili smo o konstelacijama nakon izbora i razrješenju gdje smo iskazali naše očekivanje da i dalje želimo biti dionicima procesa u kojem se donose odluke, to jest očekujemo da Vlada Srbija bude inkluzivna, odnosno uključiva spram pripadnika nacionalnih zajednica i da naše pozicije zadržimo. Govorili smo i o drugim izazovima kada je u pitanju politička reprezentacija u kontekstu predstojećih lokalnih izbora, aktualizirali smo pitanje zajamčenih mandata, hendikepe koje imamo zbog odsustva tog instituta u Srbiji. Govorili smo i o izborima u Hrvatskoj, jer jedan broj građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji ima hrvatsko državljanstvo i moći će ostvariti svoje izborno pravo. Nekoliko izbornih ciklusa unazad nakon 2000. sudjelujemo i na tim izborima i vrlo brzo će se DSHV javno očitovati o našoj podršci, vrlo vjerojatno, izbornoj listi HDZ-a. Vidjet ćemo na koji način se kao stranka i kao zajednica možemo uključiti organiziranije da podržimo one koji su imali sluha za naše potrebe, koji su prepoznali naše interese i pružili podršku da iste artikuliramo na način da možemo govoriti danas da smo zajednica koja je razvijenija u odnosu na prije deset godina«. 
Zvonko Milas je, govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, poručio svima u Srbiji koji mogu glasati na izborima da sagledaju što je učinjeno za posljednjih osam godina u Hrvatskoj: »Od podizanja minimalnih plaća i mirovina, do spajanja Hrvatske u jednu cjelinu izgradnjom Pelješkog mosta, izgradnje infrastrukturnih objekata i svega onoga što ljudima pomaže u kvaliteti svakodnevnog života. Za nas je važno ‘res non verba’, djela a ne riječi a takvi smo i u suradnji i potpori političkoj i djelatnoj Hrvatima u Srbiji svih ovih osam godina. Doista ima u toj suradnji i što se vidjeti, tragovi se vide po cijeloj Bačkoj vidjet će se i po Srijemu i drugdje, sve u cilju dobrobiti Hrvata koji žive na ovim prostorima, u cilju njihove opstojnosti u Srbiji kao lojalnih građana koji su doprinijeli uvelike izgradnji srbijanskog društva, i s druge strane, ljudi koji pripadaju hrvatskom narodu i žele sačuvati vrijednosti koje ih vežu s njihovim korijenima. Poručujem im: samo gledajte onoga koji živi s vama lice u lice, tko vam ne baca prašinu u oči, već radi zajedno s vama i stvara za dobrobit onih koji dolaze«.
Milas je dodao da će kao zastupnik u Hrvatskom saboru, ukoliko bude izabran u 11. izbornoj jedinici, a budući je danas državni tajnik koji vodi središnje državno tijelo čija je glavna zadaća skrb o Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, definitivno imati u svom portfelju upravo to što se zove skrb i otvaranje svega onoga što će doprinijeti čuvanju identiteta i vrijednosti koje nose Hrvati u bilo kom dijelu svijeta gdje žive, a tako i u Srbiji. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika