Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krempita

U ovotjednom broju Hrvatske riječi donosimo vam prijedlog za pripremu domaće krempite, koja može biti i dio uskrsne trpeze. Stari je to recept Janje Pekanović sa salaša Nenadić. Priprema se sa salom, ali se kao zamjena može koristiti i margarin, no kore su ljepše i boljeg okusa ukoliko se koristi salo.
Sastojci:
za kore:
250 grama svinjskog sala 
350 grama brašna
1 jaje
1 žumanjak
malo soli
1 dl vode
2 jušne žlice octa

za fil:
7 jaja
12 jušnih žlica šećera
4 jušne žlice brašna 
1 litra mlijeka
1 vanilin šećer

Priprema:
Salo se priprema tako što se očisti od landre (tanka opna kojom je obmotano salo) i samelje na mašini za meso. Tako pripremljeno može se držati u zamrzivaču, pa se u novije vrijeme krempita s domaćim korama od sala može pripremati ne samo poslije kolinja već u bilo koje doba godine.
Trećina (od 350 grama) brašna umijesi se sa salom. Ostatak brašna umijesi se s jajetom i žumanjkom i razblaženim octom, koji se priprema tako što se u decilitar vode doda malo octa. Mijesi se dok tijesto ne bude glatko. Razvije se zatim na dasci za miješenje i na sredinu stavi salo koje se pokrije s krajevima tijesta. Tijesto se dva puta privija.
Podijeli se na dva dijela, razvije u obliku većeg pleha i peče se u plehu ili na prevrnutom plehu.

Za fil umutiti sedam žumanjaka sa sedam jušnih žlica šećera i zatim dodati četiri uz vrh punih jušnih žlica brašna i oko 1 dcl mlijeka i skuhati u preostalom mlijeku. Polako dodavati bjelanjke umućene s pet žlica šećera. Miješati kuhačom i na kraju dodati jedan vanilin šećer.
Gotovu krempitu posuti vanilin šećerom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika