Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskrsnu Isus

Svanulo je uskrsno jutro, Bog je pokazao svoju moć nad smrću i grijehom, pokazao je da jedino on može pobijediti tamu groba, da grijeh nije moćniji od njegove ljubavi. Uskrisio je svoga Sina i otvorio grješnom čovjeku vrata raja. Uskrs je dan spasenja, dan nade i velike radosti za sav svijet. Zato ovog jutra pjevamo: »Gospodin danas uskrsnu, na ljudsku sreću beskrajnu. On slavno svrši ljuti boj, od grijeha spasi narod svoj«.

Od Velikog petka do Uskrsa

Ipak, radosti je prethodila tuga, Uskrsu Veliki petak, uskrsnuću smrt. Smrt i uskrsnuće zajedno su dio Božjeg spasenjskog plana. Krist je znao za takav redoslijed događaja, znao je da će nakon sramotne smrti doći proslava. Pokušao je i učenicima to nagovijestiti, no oni nisu razumjeli. Zato je Veliki petak u njihovim očima izgledao kao potpuni Isusov poraz, velika tragedija koja ih je bacila u očaj. Strah i beznađe zavladali su njihovim srcima. Iako su posljednji dani Isusova života izgledali kao da je sve splet nesretnih okolnosti i da nije baš sve moralo tako biti, kod Boga nema slučajnosti. Sve se odigralo onako kako je trebalo, da bi u konačnici Bog proslavio svoga Sina, a čovječanstvu darovao spasenje.
I koliko god da je učenicima bilo nevjerojatno da Isus, njihov učitelj, s kojim su samo do prije koji sat večerali i molili, sada biva osuđen na smrt, i to na križu, još im nevjerojatnije zvuči vijest da ga nema u grobu u nedjelju rano ujutro. Svi evanđelisti svjedoče o zbunjenosti žena kada u rane sate dolaze na grob i zatiču sklonjen kamen, a Isusovo tijelo nije unutra. Ivan piše kako Marija Magdalena javlja učenicima da su Isusovo tijelo ukrali iz groba. Petar i ljubljeni učenik trče na grob provjeriti ovu vijest. U šoku zbog Isusove strašne smrti sada stiže nova šokantna vijest, ukrali su njegovo tijelo. Nisu imali drugo objašnjenje za prazan grob, jer uskrsnuće nije nešto čemu su se nadali. Ipak, u evanđelju piše ljubljeni učenik kada je došao do praznog groba i pogledao unutra, povjerova. A povjerovao je zato što je bio spreman primiti taj dar od Boga. I ostali će povjerovati nešto kasnije, kada im se Uskrsli bude ukazivao, ali ljubljeni učenik je prvi koji vjeruje jer je imao srce spremno za dar vjere, neopterećeno predrasudama i pretpostavkama.

Život s Gospodinom

Nakon očaja i beznađa Uskrs za učenike donosi nadu i radost. To je jutro nade i radosti i za nas danas. Vjera je izvor naše radosti ovoga jutra, ona je izvor svih naših nadanja dok ovoga dana usmjeravamo svoj pogled k Uskrslome. Život nam se često čini poput Velikog petka. Mnogo je tereta koji svatko od nas nosi na svojim leđima. Život često donosi situacije koje nas obeshrabruju, zbog kojih padamo u grijeh i osjećamo da nemamo snage ustati. Željeli bismo biti bolji svjedoci Evanđelja, bolji Isusovi učenici, ali poput Apostola tih prvih dana, bojimo se i bježimo, vjerujemo iza zaključanih vrata svoga doma. Svjesni smo svojih slabosti, ali i toga da ih ne možemo sami promijeniti. Uskrsli Isus poručuje, kao kad se ukazao učenicima: »Ne bojte se!«. Naše je grijehe i slabosti uzeo na se, ušao po križu u borbu s tamom i pobijedio uskrsnuvši. Ta je pobjeda izvojevana za sve ljude, za nas. Mi ćemo se spasiti i nakon muke ovoga života radovati s njime u vječnosti, to nam poručuje ovaj dan. Ali, jedno je potrebno: vjerovati, koračati s njime ovim životom, nakon pada u blato grijeha pružati ruke k njemu da nam pomogne ustati, držati se njega kako bismo izbjegli sljedeći pad i živjeti cijeli svoj život s Gospodinom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika