Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljena Cvjetnica

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica, uvodi u Veliki tjedan tijekom kojega vjernici na poseban način razmišljaju i ulaze u otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Nakon blagoslova grančica na ulasku u crkvu, slijedi procesija, koja simbolizira Isusov slavni ulazak u Jeruzalem. 
U katedrali Srijemske biskupije sv. Dimitrija obred blagoslova grančica i svetu misu predvodio je biskup mons. Fabijan Svalina u zajedništvu s katedralnim župnicima vlč. Ivanom Rajkovićem i kancelarom Srijemske biskupije preč. Tomislavom Lasićem, uz prisustvo velikog broja vjernika. 
Osim što je pjevanjem animirao slavlje, katedralni i župni zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić otpjevao je Muku Isusovu po Markovom evanđelju, dok je vjerni puk za to vrijeme pobožno razmišljao o svemu što se dogodilo s Isusom tijekom njegovih posljednjih dana na zemlji. 
Biskup Subotičke biskupije Franjo Fazekas predvodio je u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske misu Muke Gospodnje uz koncelebraciju katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića i vicekancelara i tajnika vlč. Dražena Skenderovića. 
Kako je biskup naglasio, u središtu svega nalazi se sam Isus Krist, trajni lik Božji, koji se nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom već je postao ljudima sličan. 
»Samim time smo iskusili ljubav, ali i zlo čovjeka. Isus Krist je pokazao ljubav svoju prema nama, jer veće ljubavi nitko nema od ove, da život svoj položi za prijatelje svoje. Isus nam je ostavio primjer i Njegovim primjerom cvjetamo cijeli svoj život kako bismo jednog dana svoj život mogli zaključiti pohvalom Božjoj ljubavi riječima Vatroslava Lisinskoga: ‘Slava Tebi na nebesi, ljubav koju sveđ branio jesi, Tvoja učini milost sada, ljubav zlobu da nadvlada’«.
Pjevanje Muke Gospodnje predvodili su solisti Marko Križanović, Josip Francišković, Miroslav Stantić i Nataša Kostadinović u pratnji Katedralnog zbora Albe Vidaković koji je predvodio i liturgijsko pjevanje.
Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za raspelo ili negdje u kuću, a blagoslovljene grančice ostaju kao podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice. Narodno vjerovanje govori i da ove grančice čuvaju od grmljavine ili zla vremena.
H. R.
Foto: Subotička i Srijemska biskupija

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika