Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Đipanov Marijanović nova predsjednica Bodroga

MONOŠTOR – Skupština KUDH-a Bodrog iz Monoštora nedavno je izabrala Anitu Đipanov Marijanović za novu predsjednicu te udruge. Prije toga Đipanov Marijanović bila je dopredsjednica Bodroga. Đipanov Marijanović kaže kako udruga nastavlja raditi na realizaciji kapitalnog projekta »Kuća naše župe« te da će u listopadu biti obilježeno 20 godina otkako KUDH organizira vjersko-kulturnu manifestaciju Zavitni dan, što je ujedno bila i prva Bodrogova manifestacija. Zavitni dan će ove godine imati svoju 80. obljetnicu. Inače, monoštorska udruga organizira i manifestacije: Marijanski pučki festival, Godišnji koncert, Divanim šokački te pokladni maskenbal. Slogan ovogodišnjeg rada bit će »Marija na našim ramenima«.

Novi spot hajoša

ZAGREB – Ansambl Hajo iz Subotice i klapa More iz Šibenika snimili su videospot za pjesmu Ratari i ribari koji se može pogledati na Youtube kanalu Croatia Recordsa. Autor glazbe i teksta je Tomislav Vukov, a u aranžiranju mu je pomogao kolega i basist benda Marinko Piuković. Za audio produkciju pobrinuo se Branimir Jovanovac sa svojim timom iz tonskog studija MAK. Autor, snimatelj i montažer video spota je Goran Majlat (GmartStudio iz Subotice). Kako navode u Croatia Recordsu, slikom je uvjerljivo dočarana atmosfera života ratara u Subotici okruženih »panonskim morem« i ribara koji kočare Jadranskim morem, negdje u okolici Šibenika.

Šumska kraljica u Zagrebu i Osijeku

OSIJEK/ZAGREB – Dječja opera Šumska kraljica Franje Štefanovića u izvedbi učenika Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada pod ravnanjem prof. Ane Kovačić gostovat će idućeg tjedna u Hrvatskoj. Opera će prvo biti izvedena u četvrtak, 4. travnja, u Zagrebu u kazalištu Trešnja, a sutradan (petak, 5. travnja) u Osijeku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Početak za obje izvedbe je 18 sati. Predstava je realizirana u suradnji s HKPD-om Jelačić iz Petrovaradina, koje skrbi o umjetničkoj ostavštini petrovaradinskog skladatelja Štefanovića. Povod za ovu mini turneju je 100. obljetnica od smrti Franje Štefanovića (1879. – 1924.), jubilej koji se obilježava ove godine. Gostovanje opere financijski pomažu Grad Zagreb, Zagrebački holding i Grad Osijek, a u organizacijskom smislu Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.  

Gostuje Hrvatsko kazalište iz Pečuha

SUBOTICA – Hrvatsko kazalište iz Pečuha gostovat će u iduću subotu, 6. travnja, u Subotici s komedijom Triput Bog pomaže. Autor teksta je Marjan Kiš, a redatelj je Slaven Vidaković. Predstava će biti igrana u HKC-u Bunjevačko kolo, s početkom u 19.30 sati. Ulaznice će se prodavati po cijeni od 300 dinara.

Virtualna uskrsna izložba 

TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta priredila je i ove godine virtualnu Uskrsnu izložbu radova članica slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec. Tako se na Facebook stranici Galerije mogu pogledati prigodni radovi čije su autorice Marija Rukavina Prćić, Vera Bašić Palković, Branka Vujić, Dobrinka Babijanović, Slavica Godar, Biserka Horvacki, Vesna Petreš, Jadranka Kolar, Jelena Skenderović, Mirjana Kopilović, Katarina Hajdu, Marija Dulić, Marija Gabrić, Kata Vuković, Dragica Bukvić i Bosiljka Pletikosić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika