Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Sinjsko kazalište u Temerinu

TEMERIN – Dramski studio mladih Sinjskog pučkog kazališta proteklog je vikenda na poziv Dramske udruge Cvrčak, Općine Temerin i Kulturnog centra Lukijan Mušicki gostovao u Vojvodini. Mladi Sinjani su u petak imali tri izvedbe drame Nedostajem sama sebi, a gradska dvorana u Temerinu koja prima 300 gledatelja bila je pretijesna za sve zainteresirane. Ovo je bila 110. izvedba ove predstave za koju je tekst napisala prosvjetna radnica iz Temerina Đurđa Lilly Horvat. Druženje je nastavljeno u subotu posjetom i razgledavanjem Petrovaradina i Novog Sada. Ujedno, dogovoreno je i gostovanje Temerinaca u Sinju.

Prekogranična graffiti suradnja

SUBOTICA – U prostorijama udruženja Hardwired u Subotici priređena je izložba radova graffiti umjetnika iz Srbije i Hrvatske. U pitanju je projekt koji je nastao u okviru programa prekogranične suradnje Otvorenog sveučilišta u Subotici i Grada Vukovara, odnosno Festivala europskog filma Palić i VukovArt festivala. Tema izložbe je film i bilo je izloženo deset radova (veličine 2,5 x 2,5 metra) autora iz Subotice, Novog Sada, Vukovara i Osijeka.

Urbani Šokci u Miholjcu

DONJI MIHOLJAC – Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu organizira predstavljanje Udruženja građana Urbani Šokci iz Sombora, kao udruge Hrvata izvan Hrvatske. Predstavljanje će biti održano večeras (petak, 22. ožujka) u dvorcu Dvorac Mailáth-Prandau, s početkom u 19 sati. Udruga Urbani Šokci osnovana je 2008., a cilj im je njegovanje kulture i običaja bačkih Hrvata, posebice Šokaca, očuvanje njihove baštine, govora i književnosti, narodnih nošnji te zaštita njihovih prava i sloboda. Suorganizator događaja je KUD Matija Gubec iz Donjeg Miholjca. 

Uskrsne izložbe u Tavankutu i Subotici

TAVANKUT – Uskrsna izložba u Tavankutu bit će otvorena večeras (petak, 22. ožujka), s početkom u 18 sati u mjesnoj Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame. Svoje radove izložit će članice slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec. Izložbu će otvoriti vlč. Vinko Cvijin. 
Otvorenje Uskrsne izložbe u Subotici, gdje će uz slamarke sudjelovati i članovi Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo bit će u ponedjeljak, 25. ožujka, u predvorju Gradske kuće, s početkom u 18 sati. Izložbu će otvoriti vlč. Marjan Vukov. 

100. obljetnica smrti Stipana Kopilovića

BAJMAK – Povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića, u njegovu rodnom mjestu Bajmaku, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata večeras (22. ožujka) priređuje program posvećen ovom velikanu. Program uključuje misu u 17 sati i svečanu akademiju u župnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla, s početkom u 17.30 sati. Sudjeluju: ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković, župnik vlč. Róbert Erhard i povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, a nastupit će i zbor župe pod ravnanjem Bele Anišića.
Stipan Kopilović rođen je u Bajmaku 24. ožujka 1877. godine, a preminuo je 13. ožujka 1924. godine u Bačkoj Topoli. Program se odvija u okviru projekta »Godine novog preporoda«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika