Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Žigmanov: Značajan napredak u zaštiti ljudskih i manjinskih prava

Izaslanstvo Srbije, koje je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, 14. i 15. ožujka predstavilo je pred Komitetom za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi izvještaj o primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. 
U svojstvu šefa državne delegacije Žigmanov je istakao da je od 2017. godine, od predstavljanja prethodnog izvještaja, Srbija postigla značajan napredak u realizaciji dobijenih preporuka i unaprjeđenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Sedmogodišnje izvještajno razdoblje obilježili su reformski procesi, od izmjena Ustava u području jačanja nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, zakonski i strateški okvir u područjima zaštite ljudskih prava kao što su zabrana diskriminacije, zabrana torture, borba protiv zločina iz mržnje, borba protiv govora mržnje, sprječavanje nasilja u obitelji, borba protiv trgovine ljudima, do unaprjeđenja institucionalnih i sistemskih mehanizama.
Također, predstavljeni su i dalji napori Srbije vezani za unaprjeđenje vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i dosljednost u poštovanju zagarantiranih sloboda izražavanja i slobode medija, te dalje ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, navodi se na portalu Ministarstva.
Žigmanov je zatražio od Komiteta da UNMIK izvijesti o primjeni standarda iz Međunarodnog pakta »o građanskim i političkim pravima na teritoriju AP Kosovo i Metohija i pozvao ih da izvrši uvid u stanje ljudskih prava na ovom dijelu našeg teritorija«.
Zaključio je kako »Srbija, svjesna svih postojećih izazova, ostaje opredijeljena da posvećenim, predanim i kontinuiranim radom, kroz multisektorsku suradnju, ostvaruje dalji napredak u procesu demokratizacije, ispunjavanja međunarodnih obveza i ostvarivanja najviših standarda, posebno u domeni ljudskih prava«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika