Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njihova uloga bit će presudna

Prvenstvo 1. HNL polagano se približava, kao nikada do sada, najneizvjesnijoj završnici u kojoj tri najbolje hrvatske momčadi potpuno ravnopravno konkuriraju u borbi za osvajanje šampionskog naslova. Nakon 26 odigranih kola vodeća je Rijeka s bodom prednosti nad Hajdukom i pet više od trećeplasiranog Dinama (susret manje), ali preostalih 10 utakmica odlučit će ovu izvanrednu ligašku utrku. Momčad koja će prva proći kroz pobjednički cilj u mnogome će to moći zahvaliti svome treneru.

Željko Sopić (Rijeka)

Rođeni Zagrepčanin (26. srpnja 1974.), kao profesionalni nogometaš igrao je za Zagreb, Borussiu Mönchengladbach. LR Achlen, Slaven i Lokomotivu. Trenersku karijeru započeo je u NK Rudeš, a nakon rada u mlađim selekcijama Dinama bio je trener u Al Ainu (UAE) i Sabahu (AZR). U Hrvatsku se vratio 2022. godine kada je preuzeo Goricu iz koje je 2023. prešao u Rijeku. Do danas je Riječane vodio na 22 susreta i ostvario učinak od 14 pobjeda, 5 remija i 4 poraza, ali je proljetna serija od 6 uzastopnih pobjeda doprinijela usponu njegove momčadi na vrh prvoligaške tablice.

Mislav Karoglan (Hajduk)

Tijekom aktivne igračke karijere ovaj Imoćanin (14. travnja 1982.) igrao je ponajviše za klubove iz rodne Bosne i Hercegovine (Posušje, Zrinjski, Široki Brijeg), ali i za Kamen Ingrad i Rijeku u 1. HNL. Tijekom relativno kratkog trenerskog staža vodio je Zadar, privremeno Hajduk, Istru, a sada je ponovno na klupi majstora s mora. Povratkom na klupu bilih prvu momčad je vodio na 15 susreta i zabilježio 10 pobjeda, 4 remija i 1 poraz. Osvojio je 34 boda što čini prosjek od 2,27 boda po susretu i po tom je najuspješniji trener Hajduka otkad se igra Liga 10 (2013.)

Sergej Jakirović (Dinamo)

Rođen u Mostaru (23. prosinca 1976.), ali odrastao u Metkoviću gdje je i započeo nogometnu karijeru. Igrao za mnogo hrvatskih klubova (Split, Istra, Kamen Ingrad, Pulu, Zagreb i Rijeku), ali je profesionalni nogometni kruh zarađivao i u Austriji, Sloveniji, Bugarskoj i Slovačkoj. Ozbiljniji trenerski rad započinje u Gorici, potom nastavlja u Mariboru (SLO), ali prvi značajniji uspjeh ostvaruje u Zrinjskom (BiH). Prelazi u momčad Rijeke (2022.) iz koje iznenadno, nakon otkaza Bišćanu, prelazi u Dinamo. Na klupi modrih u posljednjih 18 susreta ima učinak od 13 pobjeda (uključujući i one protiv Betisa i PAOK-a), 4 remija i 1 poraz.

Tko će biti prvak?

Pitanje je to koje bi svi nogometni fanovi diljem Hrvatske željeli znati i prije nego se završi prvenstvena utrka od 36 kola. Prema viđenom u proljetnom nastavku prvenstva ljepotom i učinkovitošću dominira Rijeka, ali poraz od Dinama ponovno je uspostavio potpunu bodovnu ravnotežu. Jesenski prvak Hajduk je očajno startao ove 2024. godine, ali sada je, čini se, nakon nekoliko uzastopnih pobjeda ponovno realni favorit za naslov. Branitelj naslova Dinamo paralelno, vrlo uspješno gura i na euro sceni, a nakon senzacionalnog prolaza Betisa uslijedila je i nova velika pobjeda protiv PAOK-a u prvom susretu osmine finala Konferencijske lige. Tko će se, na koncu radovati, saznat ćemo u naredna dva mjeseca.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika