Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve ono što želimo napisati

Jedno od čudnih pitanja koje mi ljudi postavljaju o pisanju, posebno o ovoj kolumni, jest kako uvijek uspijevam pronaći inspiraciju za pisanje. I ako mene pitate, to je jedini problem oko kojeg se ne brinem jer ovaj naš planet je neiscrpan izvor inspiracije i ponude, a zapravo je najveći problem gdje naći vremena da napišemo sve što želimo.
Serija Amazonija je uveliko u tijeku, a sljedeća je na redu Gvajana. Kako sam naziv zvuči zanimljivo, priču započinjem zanimljivom pričom koja objašnjava fascinantan fenomen zvan »istraživački potresi«. To su periodične erupcije plina iz tla koje proizvode zvukove slične onima koje stvaraju ljudski koraci. Ovaj misteriozni fenomen privlači pozornost znanstvenika i istraživača diljem svijeta.
Gvajana je biser Južne Amerike, odiše jedinstvenim šarmom koji proizlazi iz spoja raznolikih kultura, iznimne prirodne ljepote i neobičnih fenomena. Ova zemlja smještena na sjeveroistoku Južne Amerike, između brazilske visoravni, rijeke Amazon i Atlantskog oceana, fascinantan je spoj različitih utjecaja i tradicija.
Stanovništvo Gvajane šarolika je i živopisna zajednica koja uključuje različite etničke skupine kao što su Indijanci, Afro-Gvajanci, Indijci, Kinezi, Europljani i drugi. Ova raznolikost kulturnih identiteta čini Gvajanu iznimno bogatom i inspirativnom destinacijom. Posjetitelji će biti očarani gostoprimstvom i toplinom ovih ljudi, kao i njihovom bogatom tradicijom, glazbom i kulinarskim specijalitetima.
Gvajana je također poznata po svojim izvanrednim prirodnim ljepotama. Guste prašume, impresivni vodopadi, mistične planine i netaknute obale čine ovu zemlju rajem za ljubitelje prirode. Jedna od najpoznatijih atrakcija su slapovi Kaieteur, jedan od najviših slobodnopadajućih slapova na svijetu, koji izviru iz tropske šume i stvaraju spektakularan prizor.
U Gvajani postoje mnoga fascinantna mjesta koja vrijedi posjetiti, a svako ima svoju jedinstvenu ljepotu i zanimljive priče. Krenut ćemo od glavnog grada Gvajane Georgetowna, koji nudi bogatu povijest, arhitekturu i kulturu. Posjetitelji mogu istražiti šarene kolonijalne zgrade, tržnice, muzeje i lokalne restorane koji nude autentičnu kulinarsku scenu.
Nadalje, postoji dio paklene planine Mount Roraima, mitski vrh s ravnim vrhom koji dijeli tri zemlje: Gvajanu, Brazil i Venezuelu. Pješačenje do vrha planine Roraima pruža nezaboravno iskustvo sa spektakularnim pogledom na okolne krajolike.
Naravno, vodopad također nudi takvu ljepotu. Kaieteur je jedan od najimpresivnijih vodopada na svijetu, sa svojim spektakularnim slobodnim padom od preko 200 metara. Ovaj se vodopad smatra jednom od glavnih turističkih atrakcija Gvajane zbog svoje impresivne visine i prirodne ljepote.
Ono što se ističe u opisima južnoameričkih doživljaja svakako je njezin raznoliki životinjski svijet, a kada je u pitanju Shell Beach, onda je životinjski svijet još privlačniji jer živi u vodi. Ova impresivna obala, prekrivena bijelim oklopima, stanište je rijetkih morskih kornjača, uključujući i ugroženu kožnatu kornjaču. Plaža Shell posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u netaknutoj prirodi i promatranja fascinantnih morskih životinja.
Sa svojom raznolikošću, prirodnim ljepotama i neobičnostima Gvajana je destinacija koja će zauvijek ostati urezana u sjećanje svih koji je posjete. Sa svojom jedinstvenom kombinacijom kulturne baštine i prirodnog bogatstva, Gvajana je južnoamerički dragulj koji čeka da bude otkriven.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika