Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usnulo kraljevstvo Kralja Tomislava

Unazad nekoliko godina, III. Osnovna škola iz Čakovca i Osnovna škola Matko Vuković iz Subotice u organizaciji knjižničara Dražena Ružića iz Čakovca i Bernadice Ivanković iz Subotice uspješno surađuju. Ta suradnja nije samo doprinijela prijateljstvu između dvaju mjesta već je rezultirala i raznim projektima. Cilj ovih projekata je upoznavanje dva različita kraja kroz povijest, kulturu, tradiciju i druge aspekte. Ovi susreti učenika odvijaju se u online atmosferi, a s nadom da će u svibnju doći do njihovog susreta uživo, prvo u Čakovcu a potom i u Subotici.
Tako je prošlog tjedna u sklopu projekta »Prijateljstva bez granica« održan još jedan virtualni sat učenika ove dvije škole. Ovoga puta sat su održali vršnjaci iz Čakovca. Budući da je fokus ove godine na upoznavanju povijesti Grada Čakovca i istaknutih ličnosti, tema susreta je bila »Usnulo kraljevstvo Kralja Tomislava«. 
Grad Čakovec ima bogatu povijest i značajnu kulturnu baštinu. Nalazi se u najsjevernijem dijelu Hrvatske, u Međimurskoj županiji, između rijeka Mure i Drave. Ovdje su se kroz povijest smjenjivali različiti vladari, a posebno su značajni Zrinski, hrvatski banovi, borci protiv Osmanlija, graditelji, pjesnici i ljubitelji umjetnosti. Stari grad Čakovec (poznat i kao »Stari grad«) je kulturno-povijesni spomenik u Međimurju, a danas je dom Muzeja Međimurja Čakovec. Osim toga, Čakovec ima knjižnicu, kazalište i brojne kulturne događaje, uključujući tradicionalni sajam u kolovozu i godišnju izložbu automobila u svibnju.
Ova suradnja između škola i knjižnica stvara mostove između dvaju mjesta, omogućava učenicima da nauče o različitim kulturama i tradicijama te promiče prijateljstvo bez obzira na granice.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika