Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zastupljene i vojvođansko-hrvatske teme

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijem ICARUS, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku / Centar za kulturnu baštinu i drugim partnerima organizira znanstveno-stručni skup 9. dani ICARUS-a u Hrvatskoj pod nazivom Baština bez granica: kulturne i edukacijske prakse i nove perspektive koji je počeo u srijedu, 13. ožujka, a završava danas, 15. ožujka. Skup se održava na Akademiji u Osijeku.
Na skupu danas sudjeluju ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković s temom Prezentacija kulture Hrvata u Srbiji u digitalnom okruženju i glavna i odgovorna urednica tjednika Hrvatska riječ Zlata Vasiljević koja ima izlaganje Hrvatska riječ i digitalni mediji.
Ovogodišnje okupljanje organizira se u okviru projekta Kreativne Europe AtoM– Arhivi i tragovi migracija posvećenog dokumentiranju i istraživanju arhivske baštine prošlih i sadašnjih migracija kao sredstva komunikacije među zajednicama, kulturama i državama. Na tragu dosadašnjih promišljanja o arhivima i baštinskim ustanovama u digitalnom okruženju, ovaj će skup biti posvećen kreativnim mogućnostima i suradničkim pristupima komuniciranja kulturno-povijesne i umjetničke baštine s naglaskom na aktivnosti programa Kreativne Europe i razvoja publike te primjenu digitalne kulture i alata u radu baštinskih ustanova i stručnjaka.
U okviru skupa bit će predstavljeni međunarodni projekti i inicijative usmjereni na te aktivnosti AKM, umjetničke, znanstvene i obrazovne zajednice vezane uz digitalno pripovijedanje i podučavanje, umrežavanje i multimedijalno predstavljanje baštinskih izvora, digitalne kulturne i baštinske platforme te aktualne kulturne i akademske projekte, suradnje, mreže i inicijative.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika