Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Natječaj za hrvatsku 
nacionalnu manjinu 

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2024. godinu.
Na Javni natječaj mogu se javiti organizacije hrvatske nacionalne manjine (udruge, zaklade, ustanove, vjerske zajednice i ostale organizacije hrvatske nacionalne manjine) u 12 europskih država, koje obavljaju djelatnosti i aktivnosti koje su predmet financiranja i kojima promiču uvjerenja i ciljeve koji nisu u suprotnosti s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske niti pravnim poretkom matične države, a upisane su u Registar ili drugu odgovarajuću Evidenciju organizacija matične države te imaju pravnu osobnost. Za organizacije hrvatske manjine u Srbiji bit će izdvojeno 450.000 eura. 
Natječajna dokumentacija dostavlja se poštom ili neposrednom predajom dokumentacije na adrese veleposlanstava nadležnih za države na koje se odnosi Javni natječaj.
Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave Javnog natječaja na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odnosno nadležnih veleposlanstava Republike Hrvatske i traje 30 dana od dana objave, zaključno do 5. travnja 2024. godine.
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +3851/6444-653, +3851/6444-662, ili na adresi e-pošte: manjina-projekti@hrvatiizvanrh.hr kao i na sajtu hrvatiizvanrh.gov.hr.


Akcija Uskrs za sve

Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro-Fond, ponukana dosadašnjim uspjelim akcijama prikupljanja donacija za potrebite hrvatske zajednice u Republici Srbiji, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačkom ustanovom Hrvatska riječ i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini organizira novu akciju Uskrs za sve s ciljem da najveći kršćanski blagdan Uskrs učini radosnijim obiteljima u potrebi.
S nadom da će se i ovaj put pokazati osjećaj solidarnosti, kao i prethodnih nekoliko puta, Fondacija Cro-Fond poziva pravne i fizičke osobe, koje su u mogućnosti i žele pomoći, da svoju donaciju uplate na račun broj: 325-9500700045918-84 kod OTP banke, s naznakom »Donacija za socijalni program« do 22. ožujka 2024. godine. Ostali podaci za uplatu su: Fondacija Cro-Fond, Preradovićeva 11, Subotica. 


Mladež DSHV-a
Pripreme za lokalne izbore

U Petrovaradinu je 9. ožujka održana sjednica Predsjedništva Mladeži DSHV-a kojom je predsjedao predsjednik Marin Piuković. Na sastanku je bilo riječi o aktivostima koje je Mladež DSHV-a provela prošle godine, rezimirali su se izbori koji su održani u prosincu 2023. te predstavljeni planovi za tekuću godinu uz naglasak kako svatko od mladih treba na sebe preuzeti određene obveze kako bi svi skupa radili na stvaranju boljih uvjeta za mlade Hrvate u Srbiji, priopćio je DSHV.
Mladež DSHV-a podržala je sve stavove i odluke koje je donijelo Vijeće i Predsjedništvo stranke te su poslali poruku kako su spremni za predstojeće izbore koji se planiraju u lokalnim samoupravama u Vojvodini i da će uzeti ključnu ulogu u logistici organiziranja izbora, prikupljanja potpisa i animiranja članstva kao i tijekom izbora prošle godine.
Razgovaralo se i o predstojećem Susretu hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se ove godine održava u Gospiću početkom svibnja. Članovi Mladeži pozvali su sve mlade Hrvate katolike u Srbiji da se prijave za ovaj veliki susret. Isto tako, podijelili su zaduženja po dijelovima Vojvodine kako bi se razgovaralo s mladima i poticalo ih da se uključe u SHKM.
Razgovaralo se i o drugim oblicima organiziranja i društveno-političkog aktiviranja mladih Hrvata u Srbiji. Sjednica je održana u Zakladi Spomen-dom bana Josipa Jelačića. 
H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika