Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zatražena zaštita za novinarku Anu Lalić

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražili su u ponedjeljak zaštitu za novinarku Anu Lalić, kojoj se prijeti zbog stajališta o gradnji pravoslavne crkve u novosadskom naselju Liman.  
Gradska vlast, koju vodi Srpska napredna stranka, najavila je gradnju crkve Srpske Pravoslavne Crkve u blizini Štranda, popularnog gradskog kupališta na obali Dunava. Odluci su se usprotivili mještani, stanovnici Mjesne zajednice Liman, a podržale su ih nevladine organizacije.
Predsjednica Neovisnog društva novinara Vojvodine i građanska aktivistica Ana Lalić tim je povodom izjavila da je upitno je li mjesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište. 
Nakon javnih istupa dobila je brojne prijetnje putem društvenih mreža, o čemu je javnost izvijestila kao sudionica tribine »Strani plaćenik, a domaći izdajnik« koja je tijekom vikenda održana u Dubrovniku.
Navela je kako joj se prijeti da će »biti zaklana u Novome Sadu«, uz brojne psovke i šovinističke uvrede.
DSHV je zatražio od policijskih službi i tužiteljstva da hitno uzmu u razmatranje pravosudnu i fizičku zaštitu Ane Lalić.
»Kada ste Hrvatica u Srbiji, koja slobodno iskazuje stavove u javnom prostoru, neminovno je da ćete prije ili kasnije biti ‘ustaškinja’, ‘katolički smrad’ te redovito trpjeti nacionalšovinističke verbalne napade i prijetnje smrću«, objavila je stranka u platformi X.
Iz NDNV-a upozoravaju javnost da je »u tijeku izazivanje namjernih tenzija u Novom Sadu, koje je inicirano od gradske vlasti pred održavanje lokalnih izbora u Novom Sadu«, kao i da se izgradnja crkve na Limanu koristi »kako bi se građani koji su protiv izgradnje predstavili kao protivnici vjere, srpstva i pravoslavlja«.
Nakon što je javno progovorila o prijetnjama koje dobija, uslijedili su i napadi od strane srpskih režimskih tabloidnih medija.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika