Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Božić u mom živo­tu

Pod pokroviteljstvom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pristigao je još jedan božićni broj časopisa za bolesnike »Betanija«. Časopis izlazi pet puta godišnje i daruje bolesnike u Hrvatskoj i Hrvate u dijaspori bogatim tekstovima o crkvenim događanjima, pjesmama i nadahnućima misli čitatelja, aforizmima i križaljkama.
    Višegodišnja ljubav prema ljudima sa zdravstvenim tegobama uzvraćena je mnogobrojnim zahvalama i pismima čitatelja koji žele podijeliti svoja razmišljanja s drugim čitateljima. Doživljaj Božića u djetinjstvu dočarao je vjerni čitatelj Matija Vlahovec, koji je kao dijete u svom domu navečer na Badnjak spavao na slami doživljavajući Isusa u betlehemskoj štali. Otac im je redovito pripovijedao događaj Isusova rođenja, te bi svake godine iznova sanjali raspjevane anđele na betlehemskoj štali, koja kliču: »Slava Bogu na visini.« To su bili dječji radosni Božići.
    Rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije svečano je obilježen proslavom sedamdeset godina od osnutka i pedeset godina rada. Proslave su se odvijale u mnogima mjestima i na različite datume. Njihovo sudjelovanje je najviše došlo do izražaja u četverogodišnjem Drugom svjetskom ratu, kada je trebalo pružiti ljubav, hranu i njegu ratnim zarobljenicima i dječjoj siročadi koja je u ratnom metežu zgranula Zagreb. Caritas je ponosan na svoje djelovanje jer, kako sami vele: »Daleko bi nas odvelo kad bismo nabrajali koliko je spašeno izvanbračne djece, utješeno djevojaka u trudnoći, podijeljeno pomoći siromašnim obiteljima i obiteljima sa brojnom djecom, nahranjeno gladnih usta, na noge podignuto i školovano mladih ljudi, osokoljeno zaboravljenih invalida i odnjegovano teških bolesnika«.
    Događaj koji zacijelo zaokuplja veliku pažnju odigrao se 28 rujna 2003. pošto je papa Ivan Pavao ll. pročitao imena i prezimena 30 novih kardinala, među kojima se našao i zagrebački nadbiskup Josip Bazanić. Ta vijest je s velikom radošću primljena u Zagrebačkoj nadbiskupiji i protumačena: »U ovom posebnom trenutku izražavam osobitu zahvalnost Svetom ocu za pažnju i povjerenje koje je iskazao mojoj službi i sobi odlučivši da me na vijećanju kardinala 21. listopada 2003. uvrsti u Zbor Svete Rimske Crkve. U toj odluci Svetog oca prepoznajem još jedan veliki znak njegove ljubavi i privrženosti hrvatskom narodu i Crkvi u Hrvata. Ovo odlikovanje smatram darom koji Ivan Pavao ll. Preko mene daje svim hrvatskim biskupijama, stoga iz ruku našega Svetog oca primam ga u zajedništvu s braćom u episkopatu.«
    U svakom broju časopisa »Betanija« čitatelji imaju priliku saznati više o jednoj katedrali, te je u ovom broju predstavljena Varaždinska katedrala koja je nastala diobom Zagrebačke nadbiskupije godine 1997.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika