Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zanemarene mogućnosti

Imam razdoblja kada sam prestroga prema sebi i razdoblja kada se volim bezuvjetno do pretjeranosti. Možda paralele nisu dobro odabrane, jer i kad sam prestroga prema sebi, ipak volim sebe, ali to je nekako u drugom planu, jer ne ističem svoje kvalitete već samo sebi nalazim neke zamjerke. Trenutno sam u toj fazi i moram si javno predbaciti što sam bila toliko zaokupljena nesviđanjem u Mađarskoj da sam zanemarila mogućnost da uživam u njoj i da je otkrivam. Prije, dok nisam živjela u Mađarskoj, puno sam više putovala kroz nju. Sad sam obišla par gradova i to je to.
Kao i uvijek, kada uočim neke svoje propuste kada su putovanja u pitanju, slijedi lista, pa akcija. Istražujem što Mađarska nudi u svim preporukama za putovanja i planiram.
Glavni grad Mađarske Budimpešta je zasigurno jedna od najljepših gradskih destinacija u Europi. Sa svojom bogatom poviješću, prekrasnom arhitekturom i termalnim kupalištima ovo je grad koji nudi mnogo toga za istraživanje. Srećom, Budimpeštu sam posjetila nekoliko puta, pa sam je stavila na ovaj popis samo za one koji nikada nisu vidjeli ništa u Mađarskoj. U tom slučaju ne propustite posjetiti Ribarsku baštu s koje se pruža fantastičan pogled na grad i Dunav.
Odmah nakon Budimpešte, tu je poznato »Mađarsko more« Balaton, kao najveće jezero u srednjoj Europi i omiljeno odredište za odmor. Plaže duž obale, kristalno čista voda i brojne aktivnosti kao što su jedrenje, ronjenje i biciklizam čine Balaton popularnim među turistima svih dobnih skupina. Ovog proljeća ili ljeta mogla bih stvarno napuhati dasku i veslati na jezeru Balaton.
Nastavljamo prema Egeru, prekrasnom gradu poznatom po izuzetnoj arhitekturi, termalnim izvorima i vinogradima. Tvrđava Eger dominira gradom i pruža spektakularan pogled na okolicu. Obavezno probati i domaća vina, posebice cuvee bikavér, crno vino koje je specijalitet ovog kraja.
Kada smo započeli temu o tvrđavama u Mađarskoj, koje bi mogle zauzeti cijeli tekst, ubacujem i tvrđavu Boldogkő. Ova srednjovjekovna utvrda nalazi se u selu Boldogkőváralja u sjeveroistočnoj Mađarskoj. Iako je većina tvrđava u Mađarskoj poznata po svojoj veličanstvenoj arhitekturi i povijesnom značaju, dvorac Boldogkő ističe se slikovitim položajem i prekrasnim pogledom na okolni krajolik.
Drugi najveći grad u Mađarskoj Debrecen poznat je po svojoj povijesti, kulturi i obrazovnim institucijama i svakako zaslužuje biti na listi. Glavni trg, Kossuthov trg, srce je grada i dom je nekih od najljepših građevina u gradu, a posjet Velikoj crkvi, simbolu grada, ne smije se propustiti.
Smještene na sjeveroistoku Mađarske, špilje Aggtelek dio su kraške regije Aggtelek, koja je UNESCO-va svjetska baština. Posjetitelji mogu istraživati ove fascinantne špilje i uživati u nekim od najljepših podzemnih krajolika u Europi.
Znam da ne dajem puno informacija o svojim odabirima, ali želim ih sve navesti, tako da prostor mora patiti. Sljedeći na listi je Szentendre. Ovaj šarmantni gradić smješten je na obali Dunava, nedaleko od Budimpešte, a poznat je po svojim uskim uličicama, slikovitim kućama i umjetničkim galerijama. Szentendre je također poznat po svojoj bogatoj tradiciji umjetnosti i obrta, što ga čini idealnim mjestom za kupovinu suvenira.
Ovo su neka od najljepših mjesta u Mađarskoj koja posjetiteljima nude obilje kulturnih, prirodnih i povijesnih atrakcija. Naravno, Segedin se mora vidjeti, kao i Pečuh. Uostalom, vožnja kroz Mađarsku već je dovoljan doživljaj. Bilo da volite gradski život, prirodu ili povijest, Mađarska ima za svakoga po nešto.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika