Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Snježna Bačka

Za razliku od ovog toplog ožujka 2024. godine, koji bilježi i više nego proljetne temperature, zima je 1939. godine bila izuzetno duga i hladna, a kasni ožujski snijeg dodatno ju je odužio. U tri dana napadalo ga je više od metar, izazvavši potpuni kolaps na gradskim ulicama. Komunalna služba nije mogle svojim snagama očistiti glavne gradske prometnice i putove iz najbližih prilaznih ulica, pa su angažirani vojnici iz obližnje vojarne, a školske vlasti su izdale naredbu da se učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola moraju odazvati javnom pozivu za raščišćavanje Subotice. 
Ogromna količina snijega je svim bačkistima prijetila ozbiljnom i realnom opasnošću da kada vrijeme konačno zatopli pretvori njihov nogometni teren u pravu blatnu močvaru. Granični dio gradske četvrti Gat i početak današnjeg Malog Bajmaka bio je niži od razine Somborskog puta, pa je postojala objektivna opasnost da bi se nadiruće podzemne vode mogle dodatno dignuti i od nogometa dugo ne bi moglo biti ništa. Plus što je dugoročna vremenska prognoza naviještala izuzetno kišovit travanj. NK Bačka se te nogometne sezone 1938./39. natjecala u prvenstvu Subotičkog nogometnog podsaveza i sve do posljednjih kola vodila je mrtvu utrku s dugogodišnjim, najvećim rivalom ŽAK-om. Zahvaljujući boljoj gol razlici žakovci su držali vrh, a upravo nedovoljna efikasnost u pojedinim susretima koštala je crveno-bijele gubitka vodeće pozicije. Nepredviđene vremenske okolnosti i ogromna količina napadanog snijega mogli su dodatno ugroziti nastavak proljetnog dijela ligaškog prvenstva i potpuno ugroziti očekivane šampionske ambicije najstarijeg nogometnog kluba u državi. A tko zna u kakvoj bi onda formi, već ionako rezultatski poljuljana momčad crveno-bijelih, zaigrala nakon toliko duge zimske stanke. U namjeri da se spriječi sve navedeno, a nogometno igralište kod Somborske kapije očisti od napadanog snježnog pokrivača, rukovodstvo NK Bačka je odlučilo u novinama objaviti javni poziv za dobrovoljno čišćenje snijega. Objavljeni novinski oglas i usmena predaja učinili su svoje. Subotnja radna akcija (izabran je prvi neradni dan nastupajućeg vikenda) čišćenja snijega na Bačkoj okupila je više od dvije stotine nogometaša, navijača i simpatizera najstarijeg kluba u zemlji. Svatko je ponio što je imao, a mnogi su snijeg razgrtali i golim rukama. Za nekoliko sati neprekidnog rada teren je bio oslobođen od teškog snježnog okova, blješteći zelenilo trave usred golemih naslaga odloženog snježnog prokrivača. Početak proljetne nogometne sezone više nije bio u pitanju. Sačuvana crno-bijela fotografija iz obiteljskog albuma Jasne Dulčić Šarčević, čiji je otac Stjepan Šarčević Dečko bio jedan od stupova tadašnje prve momčadi Bačke, svjedoči o nogometnom susretu odigranom na još uvijek djelomice snijegom prekrivenom, ali za igru osposobljenom igralištu. 
Iste 1939. godine, samo nekoliko mjeseci nakon ove hvale vrijedne snježne radne akcije, NK Bačka je u svibnju aklamacijom svih članova Upravnog odbora kluba istupila iz članstva u Subotičkom nogometnom podsavezu (čiji je, svojevremeno, bila i jedan od osnivača) i pristupila novoformiranoj Hrvatsko-slovenskoj ligi. Na terenu koji je početkom ožujka, složnim, organiziranim djelovanjem vjernih navijača i prijatelja kluba, spašen od mogućeg ozbiljnijeg ruiniranja, nekoliko mjeseci kasnije odigran je i najposjećeniji prijeratni nogometni susret u povijesti kluba. Bilo je to 27. kolovoza 1939. godine kada je u Subotici, na Bačkoj, gostovao čuveni splitski Hajduk. Zahvaljujući gromoglasnom bodrenju i drukovanju svojih vjernih navijača, od kojih su mnogi i čistili snijeg, bačkisti su pred više od tri tisuće gledatelja slavili povijesnu pobjedu od 2:1.  
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika