Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Benja

Poznati somborski komunistički martir Antun Benja (1921. – 1944.) podrijetlom je bunjevački Hrvat. Rođen je 20. X. 1921. u Somboru. U Somboru je završio gimnaziju (1940.) i iste godine upisao veterinu u Budimpešti. Tamo je živio u studentskom domu Tekelijanum (Thökölyanum). Već na početku studija zatekao ga je Drugi svjetski rat. Jugoslavija je u travanjskom ratu 1941. pokorena, a njezin teritorij podijeljen između zemalja sudionica napada (Mađarska, Bugarska, Njemačka i Italija). Mađarskoj je pripala Bačka. Međutim, ubrzo je nastao pokret otpora. U Budimpešti je pod komunistom Milanom Džanićem obrazovana partijska ćelija, kojoj je pripadao i Benja. Mađarske vlasti su međutim otkrile grupu u lipnju 1943. Benja je saslušavan u zloglasnoj Armiji (zgrada Komande grada Novog Sada). Vojni sud ga je optužio za izdaju i osudio na kaznu strogog zatvora.

Sátoraljaújhelyski ustanak

Zajedno s 39 osuđenika Benja je prispio 28. X. 1943. u vojni zatvor u Sátoraljaújhely. Zatvorske dane provodio je sudjelujući u aktivnostima zatvorske organizacije SKOJ-a. Između ostalog, bio je suradnik lista Okovana Vojvodina. To je bio jedan od ilegalnih listova koji su izlazili u Sátoraljaújhelyu. Međutim, Benja je ostao najbolje upamćen po istaknutoj ulozi u čuvenoj pobuni sátoraljaújhelyskih zatvorenika (sátoraljaújhelyi börtönfelkelés) 22. III. 1944. Bio je ne samo jedan od organizatora pobune nego i aktivni sudionik. Pomagao je u dobavljanju oružja i otvaranju ćelija na II. katu. Također je pozivao ostale zatvorenike neka se pridruže pobuni. Znajući mađarski, bio je posrednik između srpskih i mađarskih zatvorenika. Međutim, pokušaj bjekstva nije uspio. Benja se opet našao u optuženičkim klupama. U ovom predmetu bio je drugi po redu optuženi. Osuđen je na smrt vješanjem. Na vješalima je intonirao (zviždanjem) Internacionalu (6. IV. 1944.). Sombor nije zaboravio Benju. Po njemu je nazvana jedna ulica na periferiji grada.

Genealogija 

Antun Benja potječe iz zanatlijske obitelji. Njegova genealogija izgleda ovako: Mihajlo B. i Ana Jozić (vj. 10. X. 1839); Andrija B. i Rozalija Tomašić (vj. 9. IX. 1861.); Antun B. i Amalija Reberić (vj. 23. II. 1895.); Andrija i Roza Bayer (vj. 29. XI. 1919.). Ljubaznošću somborskog dekana Josipa Štefkovića otkriven je nadgrobni spomenik Antuna Benje (1872. – 1959., kapela sv. Roka Sombor). Antun Benja st. bio je član administrativno-upravnog odbora (közigazgatásibizotsági tag) i djed mladog komunista Antuna Benje ml.

Antun Benja sarač

Iz starih novina poznat je i Antun Benja zvani »Sarač« (u mađarskim izvorima szíjgyártó). On je bio društveno veoma aktivan. Javlja se u upravnom odboru Bunjevačkog kola (1937. i 1939.) i somborske Pučke kasine (Polgári Kaszinó) (1940.). Također se i na svečanostima u HKD-u Miroljub pojavljivao Antun Benja Sarač. Održao je govor na svečanoj večeri, kada je predsjedniku HKD-a Miroljub dodijeljen pokal kao prva nagrada na natjecanju održanom prigodom 50-godišnjice Mađarskog pjevačkog zanatlijskog društva 13. II. 1938. U Naplóu od 25. VI. 1939. pojavljuje se oglas: »Gostionica s modernom koncertnom i kuglaškom dvoranom. Gostionica i bakalnice se nalaze preko puta stanice Bukovački salaši i mogu se preuzeti od 1. VII. Za više informacija obratiti se Antunu Benji, Sombor, Birčaninova 39«. Moguće je da je posrijedi djed Antuna Benje ml.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika